Petak 30.07.2010.
13:58
Kuriri rs

Pecaroši ulovili pirane u Dunavu?!

Pre dva dana hrvatski pecaroši u Dunavu kraj Aljmaša, na samoj granici sa Srbijom, upecali su ozloglašenu crvenu piranu, čije je jato u stanju da, za samo nekoliko sekundi, do koske pojede čoveka.

Nedelju dana ranije još jedan pecaroš je upecao istu opasnu ribu u Dravi, a tom prilikom je u vodi ugledao čitavo jato ovih krvoločnih riba. Da je reč o pirani, potvrdili su i hrvatski stručnjaci, kojima nije jasno kako se ova vrsta ribe koja živi u Južnoj Americi pojavila u evropskim rekama, i što je još čudnije, kako su preživele u hladnoj vodi.

Biolog dr Biljana Delibašić izjavila je za da je mogućnost adaptacije ove životinje velika, te da nije neobično što su preživele.

"Verujem da su to kućne pirane iz akvarijuma koje su mutirale i prilagodile se nešto lošijim uslovima u ovim rekama. Postoji dosta primera iz prakse koji pokazuju da je tako nešto moguće", objašnjava Delibašićeva. Ona naglašava da je njihovo prisustvo u Dunavu izuzetno štetno za okolinu i živi svet jer nemaju prirodne neprijatelje.

"Zbog toga se mogu razmnožiti u velikom broju i pri tom dovesti do uništavanja dela ekosistema", kaže dr Delibašić.

2024 © - Vesti online