Sreda 19.09.2018.
22:35
Vestionline, Tanjug

Bugarska najavila podršku Mađarskoj u napetim odnosima sa EU

pixabay.com
 

Karakačanov, inače član antiimigrantski nastrojene stranke Ujedinjene patriote - mlađeg partnera u bugarskoj vladajućoj koaliciji, izjavio je da je bugarska vlada jednoglasno za usvajanje zajedničkog stava protiv bilo kakvih sankcija Mađarskoj, prenosi Rojters.

- Smatramo da je reč o povredi suvereniteta jedne ravnopravne države članice Evropske unije - rekao je Karakačanov novinarima nakon sastanka kabineta.

Kako je istakao, "danas je to Mađarska, sutra bi mogla biti Poljska, a jednoga dana bi se i Bugarska mogla naći na optuženičkoj klupi".

- Zemlje centralne i istočne Evrope trebalo bi da deluju solidarno i da pomažu jedna drugoj jer

imaju zajedničke probleme - zaključio je on.

Evropski parlament je prošle nedelje, glasanjem bez presedana, podržao sankcije protiv Mađarske, optuživši desničarsku vladu premijera Viktora Obrana da gazi standarde EU o demokratiji, građanskim pravima i korupciji.

To bi, teoretski, moglo da rezultira gubitkom glasačkih prava Mađarske u EU, ali bilo koja država članica može da stavi veto na takav potez, a Poljska i Češka Republika su već nagovestile da bi to učinile, podseća britanska agencija.

EU i protiv Poljske vodi istragu zbog rezultata na polju demokratskih standarda i vladavine prava.

Iako Brisel kritikuje Bugarsku zbog propusta u efikasnom uvođenju stroge vladavine prava, ta zemlja se ne suočava ni sa kakvom istragom te vrste.

2024 © - Vesti online