Sreda 19.09.2018.
21:55
b92.net, Vestionline

Šta planiraju Putin i Orban?

Tanjug/AP
Viktor Orban i Vladimir Putin

Putin se, kako piše "Jutarnji", u potpunosti definisao kao ključni lider na prostoru Evroazije i Bliskog istoka, odakle su se SAD povukle još u doba Baraka Obame, a Kina se tek priključuje.

Putin s te pozicije želi da ostvari geopolitički san koji bi ga učinio najvećim Rusom u istoriji - da uspostavi zonu slobodne trgovine od Portugala do Vladivostoka. 

Ne treba nikad smetnuti s uma da je taj cilj zacrtan i u koalicijskom sporazumu sadašnje nemačke vlade, navodi Jutarnji list. 

Za ostvarenje tog cilja potrebna mu je pomirljivija EU, koja ga neće doživljavati kao unositelja razdora, nego partnera, a takva EU se pojavljuje na vidiku posle izbora za Evropski parlament, s očekivanim uspehom Marin Le Pen, Matea Salvinija, Alternative za Nemačku. Orban se pozicionirao kao lider te, kako sam kaže, "stvarno demokratske Evrope". 

- I zato će mu Putin dati plin, povezati ga na Turski tok, sagraditi mu nuklearne centrale. A kada dođe vreme, ako plan uspe, marginalizovaće ga. Jer, samo je jedan Putin - zaključuje "Jutarnji list".

2024 © - Vesti online