Četvrtak 20.09.2018.
01:30
b92.net

Pet najlepših "drugih gradova" u Evropi

commons.wikimedia.org/Serhii Khyzhniak
Firenca

Firenca, Italija 

Poznata i kao kolevka renesanse, Firenca je elegantni grad ušuškan u dolinu Toskane, bogata umetnošću, istorijom i arhitekturom. Manje je poznata od italijanskog megastara Rima, ali reka Arno koja protiče kroz Firencu uz pejzaž gustih šuma i crvenih krovova podjednako će vas ostaviti bez daha.

Lion, Francuska 

Samo na dva sata vožnje od Pariza nalazi se Lion, jedan od najvažnijih prestonica hrane u svetu. Sa preko četiri hiljade restorana od kojih 22 imaju Mišelinovu zvezdicu, Lion je smešten na ušću Saone i Rone, ali i blizu bajkovitih vinograda. Pored uživanja u hrani i prvoklasnom vinu, Pariz vam neće pasti na pamet.

Porto, Portugal 

Manji i intimniji od Lisabona, ali i vizuelno interesantniji. Istorijske zgrade oduzimaju dah, a za neke od njih se slobodno može reći da su umetnička dela, dekorisana hiljadama i hiljadama nijansi. Neverovatna arhitektura se prenosi i na enterijer, pa tako obavezno treba posetiti knjižaru Livraria Lello. Upravo je ta knjižara pružila inspiraciju Dž. K. Rouling, pa ćemo je najbolje opisati kao čistu magiju.

commons.wikimedia.org/Deensel
Porto

Solun, Grčka 

Obalska metropola na Egejskom moru je drugi najveći grad u Grčkoj. Prijateljski i opušten grad lociran je na samom severu, a kulinarska tradicija koja u njemu vlada i multietnička pozadina su oslikani u njegovoj kuhinji. Pored mora nalazi se bezbroj restorana i kafića, a čitav grad je zbog svojih znamenitosti i istorijskih ostataka građevina starih nekoliko vekova jedan veliki muzej na otvorenom.

Minhen, Nemačka 

U Berlinu možete provesti nekoliko dana i uopšte ne doći u dodir sa nemačkom tradicijom. U Minhenu je to drugačije, a tradicija je veoma važan deo ovog grada. Pivo u tradicionalnim nemačkim kafićima, pa ćete imati osećaj kao da Oktoberfest traje cele godine.

Stari grad je takođe lako istražiti peške, a bezbroj galerija i muzeja okupiraće vašu pažnju. Taman kada se umorite od šetnje uputite se u jedan od trendi restorana koji su poznati po tome što eksperimentišu sa svetskim kuhinjama, te nudi mnogo zanimljivih i neobičnih jela.

commons.wikimedia.org/Thomas Wolf
Minhen

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.

2024 © - Vesti online