Četvrtak 20.09.2018.
00:04
Đ. Barović - Vesti

Mućke s glasovima dijaspore

Tanjug
Samo direktno izjašnjavanje: Milorad Dodik na referendumu u Banjaluci, septembar 2016.

- Od kada je izbora, u BiH je bilo i puno malverzacija kada je reč o glasanju u odsustvu i posredstvom pošte. Nikada nije bilo pošteno i fer, uvek su se zloupotrebljavali glasovi iz inostranstva i to smo mogli da vidimo na svakim izborima - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Objasnio da je to i razlog zbog čega izborni rezutati u ovoj državi uvek kasne po nekoliko meseci, mada je to posao koji se u drugim državama završi još u izbornoj noći:

- Kao i u ostalim zemljama, treba omogućiti glasanje samo onima koji se na dan izbora nalaze u BiH.

On je zapravo reagovao na vest da je jedna državljanka BiH ustanovila da je njen sin, koji živi u Bosni, za predstojeće izbore prijavljen u Austriji.

Jasna računica

- Nije nikakva tajna da je na prošlim izborima za člana Predsedništva Mladen Ivanić pobedio protivkandidata Željku Cvijanović sa 7.000 glasova i to Bošnjaka. Ukoliko se zna da je za ulazak u Skupštinu RS potrebno između 3.000 i 3.500 glasova, a da 57.000 glasova otpada na dijasporu, jasno je da je to najmanje 15 poslaničkih mesta. Na ovaj način međunarodni faktori u BiH bukvalno kalkulišu i direktno odlučuju o tome koja će stranka ili pojedinaca proći, a ko ne - ističe Anđelko Kozomara.

"A on se nije maknuo iz BiH i nikad nije živeo u Austriji", napisala je u čudu ova žena na svom profilu, posle čega je brže-bolje reagovala i Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, navodeći da to nije i jedini slučaj zloupotrebe ličnih podataka, te da se dnevno u proseku jave dva do tri slična građana BiH koji upozore da ih je neko, bez njihove volje i znanja, registrovao da glasaju izvan BiH.

Anđelko Kozomara, politikolog i nekadašnji direktor RTRS, objašnjava za "Vesti" da su na ovaj problem pred izbore bezuspešno ukazivali i srpski i hrvatski predstavnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Zbog manipulacija koje nisu nikakva novost i do sada su uglavnom odlučivale o nekim kadrovskim rešenjima i na nivou BiH, ali i oba entiteta, tražena je izmena izbornog zakona, ali su bošnjački predstavnici na to uložili veto tako da se ništa nije promenilo, pa očekujem da će ponovo doći do manipulacija s glasovima dijaspore - ističe Kozomara.

Naš sagovornik napominje da se marifetluci glasovima dijaspore odvijaju na više načina, a da je osnovni mogućnost da neko glasa i u dijaspori i u BiH, bez ikakve mogućnosti da se to proveri i sankcioniše.

- Do tih prevara uglavnom dolazi kad je reč o bošnjačkim glasovima koji su i najbrojniji u nordijskim zemljama. Za prošle izbore je ustanovljeno da je ministarka obrazovanja Švedske, poreklom iz BiH, najpre glasala poštom, a zatim i lično na svom izbornom mestu u Bosni. S principom da se svi glasovi poštom broje tek pošto stignu u Centralnu izbornu komisiju u Sarajevu, nemoguće je utvrditi da li je neko glasao i na drugom mestu ili ne - tvrdi Kozomara i dodaje da drugi oblik manipulacije najviše odgovara međunarodnoj zajednici u BiH jer na taj način određuje koja stranka i pojednac će predstavljati sva tri entiteta.

Prijaviti zloupotrebe

Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije BiH, poziva sve birače (da ne bi bili žrtve mogućih zloupotreba) da provere svoj status registrovane na veb stranici ove institucije.

Za registraciju birača izvan BiH potrebno je da se popuni obrazac, a uz njega priloži tražena dokumentacija, između ostalog, važeći identifikacioni dokument. Na pitanje da li građani treba da budu zabrinuti zbog navedenog slučaja zloupotrebe, Pirićeva kaže da birači prijave takve slučajeve, a CIK će ih proslediti tužilaštvu.

- Verujemo da će tužilaštvo istražiti celu situaciju i sankcionirati i kazniti one koji budu zloupotrebili lične podatke i falsifikovali dokumente - izjavila je Pirić.

2024 © - Vesti online