Sreda 19.09.2018.
15:33
Tanjug, Vestionline

Dačić: Braćo i sestre u Hrvatskoj, usredsredimo se na budućnost

Epa/ EPA-EFE
Ivica Dačić: Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos, ali ne i ucene

Dačić je to rekao reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenovića da Plenković "da put Srbije u EU vodi preko Hrvatske kao i da ima mnogo nagomilanih pitanja koje bi trebalo rešiti da bi Srbija ušla u EU".

- Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja - rekao je Dačić.

- Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravano Hrvatska je deo EU, ali svakao EU neće dozvoliti da nerešeni bilaternalni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja - rekao je ministar. 

Prema njegovim rečima, na tu temu nema šta da se priča, kada se zna da je Hrvatska ušla u EU preko Slovenije, da nije rešila granični spor.

- Hoćemo sa Zagrebom najbolje moguće odnose. Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos, ali ne i ucene, zbog Hrvatske nećemo menjati naše osnovno opredeljenje - rekao je Dacić upitan da prokomentariše izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića o putu Srbije ka EU.

Dačih je ocenio da Srbija i Hrvatska zajedno mogu da budu mnogo jače.

- Dajte braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usresdredimo na budućnost. O čemu više da pričamo, kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima - rekao je ministar novinarima u pauzi konferencije Bezbednosni izazovi zapadnog balkana i Srbije u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

2024 © - Vesti online