Utorak 18.09.2018.
21:41
Vestionline, Tanjug

"Bojkot referenduma znači bojkot budućnosti Makedonije"

EPA/Florian Wieser
Zoran Zaev

Dankan je Makedoniji poželeo uspešan referendum o sporazumu Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike, i preneo podršku Britanije naporima Makedonije da ostvari svoje strateške ciljeve - članstvo u EU i NATO, prenosi MIA.

- Sporazum koji su potpisali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, predstavlja značajan korak za budućnost Makedonije - istakao je Dankan.

Zaev je izrazio uverenje da će velika većina građana izaći na glasanje o evroatlantskoj

Makedoniji.

- Očekujem takođe da svi politički akteri u zemlji ostave po strani svoje interese i ispoštuju svoju dužnost da glasaju na referendumu u ovom istorijskom trenutku za Makedoniju - rekao je Zaev.

On se s britanskim sagovornikim saglasio da bi pristupanje Makedonije evroatlantskim institucijama doprinelo stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu celog Balkana, saopštila je makedonska vlada.

Dankan se danas u Skoplju sastao i sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, i tom prilikom takođe istakao značaj ishoda predstojećeg referenduma, kao i rezultata tekućih reformi u Makedoniji.

Dankan je pohvalio napredak Makedonije na putu ka EU i NATO-u i postignuća u izgradnji regionalih odnosa i rešavanju sporova sa susedima, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Dankanova poseta Skoplju odraz je čvrste britanske podrške nastojanjima Makedonije da postane članica evropske i evroatlantske porodice slobodnih i naprednih zemalja, zaključio je Dimitrov.

2024 © - Vesti online