Utorak 18.09.2018.
20:52
Tanjug, Vestionline

UN: Sirija, Rusija i Izrael da se uzdrže

pixabay.com
 

On je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN na početku sastanka o Siriji, rekao da bi nova vojna akcija "samo pogoršala već složenu situaciju", prenosi AP.

De Mistura je izrazio zabrinutost zbog vojnih aktivnosti u trenutku kada je potencijalna obimna vojna ofanziva u poslednjem značajnom pobunjeničkom uporištu u Idlibu sprečena nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak postigli sporazum o uspostavljanju demilitarizovane zone.

Izaslanik UN je, takođe, primetio da se razlikuju saopštenja Rusije, Sirije i Izraela o obaranju ruskog izviđačkog aviona, sa 15 članova posade, sirijskom protivavionskom vatrom u noći između ponedeljka i utorka.

Istovremeno, američki državni sekretar Majkl Pompeo saopštio je danas da je obaranje ruskog aviona sirijskom vatrom "nesrećni" incident i podsetnik da je potrebno političko rešenje za sukob.

"Jučerašnji nesrećni incident nas podseća na potrebu da pronađemo trajna, mirna i politička rešenja za mnoge preklapajuće sukobe u regionu, kao i na opasnost od tragičnog lošeg proračuna na pretrpanom sirijskom poprištu operacija " navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Uz to, Pompeo je pozvao na okončanje iranskog "provokativnog" tranzita oružja kroz Siriju, za koji je rekao da predstavlja pretnju po region.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je danas telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom izrazio žaljenje zbog obaranja ruskog aviona sirijskom raketom dok je sirijska vazdušna odbrana gađala izraelske avione.

Netanijahu je rekao Putinu da Sirija snosi odgovornost za obaranje ruskog "iljušina Il-20" i ponudio da u Moskvu pošalje glavnog komandanta izraelskih vazduhoplovnih snaga kako bi razmenili detaljne informacije.

Prethodno je Putin, na konferenciji za novinare, rekao da je obaranje ruskog aviona posledica spleta tragičnih okolnosti i istakao da ga nisu oborili izraelski avioni.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane okrivilo je izraelske avione, koji su dejstvovali protiv ciljeva u Siriji, da su "gurnuli" ruski avion u zonu u kojoj je oboren.

2024 © - Vesti online