Petak 30.07.2010.
10:18
Vestionline

Vehabije deluju i na Kosmetu

Minhenski "Zidojče cajtung" navodi da su kosovske vlasti nedavno morale da zatvore jednu džamiju u regionu Drenica i da izbace imama, koji je došao iz Albanije, jer je iskoristio težak socijalni položaj stanovništva kako bi propagirao radikalni islam.

"Koliko su fundamentalisti agresivni, pokazuje slučaj liberalnog teologa Ksabira Hamitija koji je pretučen pošto je kritikovao vehabije i rekao da ne smatra da je nošenje marame glavni prioritet za žene", piše list.

Kao vođa fundamentalista u Prištini spominje se glavni imam velike džamije u Prištini Šefket Krasnići, koji je na naslovne stranice novina dospeo tvrdnjom da je majka Tereza, koja je porekom sa Kosmeta, zaslužila da ode u pakao, jer nije bila muslimanka.

"Takvi ispadi ugrožavaju verski mir na Kosovu i Metohiji, gde pored muslimana žive i albanski katolici i pravoslavni Srbi", navodi "Zidojče cajtung".

List piše da je kosovski muftija Naim Trnava zapretio da će podneti tužbu protiv privremene vlade Kosova pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je nedavno zabranila nošenja marama u osnovnim i srednjim školama.

Privremeni ministar obrazovanja Kosova i Metohije Enver Hodžaj objasnio je da ga previše ne uzbuđuju mufijine pretnje, piše list, navodeći da se on poziva na Ustav koji Kosovo "definiše kao sekularnu državu sa neutralnim odnosom prema veri".

2024 © - Vesti online