Utorak 18.09.2018.
12:35
b92.net, Vestionline

Brnabić: Ustavne reforme važne zbog građana, a ne zbog EU

Tanjug
Ana Brnabić

Prema njenim rečima, te reforme su važne jer treba da obezbede ono oko čega se svi slažemo - da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju građani i privreda.

- Ne pokušavamo da završimo nešto i da čekiramo jedno od polja koja nam trebaju za dalje otvaranje i zatvaranje poglavlja, već da bismo imali principe sudstva, oko kojih se niko od nas ne spori - da imamo nezavnisno, efikasno i odgovorno sudstvo u koje puno poverenje imaju svi gradjani i privreda Srbije - naglasila je premijerka na okruglom stolu u vezi sa Nacrtom ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. 

Dodala je da dijalog postoji oko toga kako da se dodje do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori. Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem "chek and balance", odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne moze da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe. 

To, poručila je, ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji. "Sistem 'chek and balance' obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu", podvukla je Brnabić i dodala da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i dobar posao, kada je reč o ustavnim reformama.

2024 © - Vesti online