Utorak 18.09.2018.
10:26
Tanjug, Vestionline

Mađarska: EP nepravilno glasao, žalićemo se sudu EU

pixabay.com
 

Prema njegovim rečima, izveštaj evropske poslanice iz Holandije Judit Sargentini prošle nedelje je usvojen samo zato što pritom nisu uračunati uzdržani, a time je, naveo je, prekšen Lisabonski ugovor.

Guljaš ukazuje da osnovni ugovor EU jasno nalaže da je potrebno obezbediti dve trećine glasova da bi procedura bila važeća, a to, istakao je, nije bio slučaj prilikom glasanja u EP i stoga ta procedura ne bi trebalo da bude dalje sprovedena.

Guljaš navodi i da je EP prvi put glasao o Članu 7 i ukazuje da, prema propisima EU, uzdržani mogu biti ostavljeni po strani u običnim procedurama, ali da se taj propis ne primenjuje u slučaju posebnih procedura.

Čine se napori, rekao je šef Orbanovog kabineta, da se Mađarska podvrgne "nekoj vrsti lova na veštice" zbog stava te zemlje o migraciji.

- Ne možete štititi vladavinu prava nakon što ste sami grubo prekršili pravo. Ovo što se ovde događa pokazuje da bi proceduru prema Članu 7 trebalo pokrenuti ne protiv Mađarske, već protiv EU - istakao je Guljaš.

Mađarska vlada se ne plaši nikakve istrage, rekao je on, ocenivši da bi teško većina od četiri petine u Evropskom savetu, koliko je potrebno, odobrila nastavak procedure.

Ipak, Član 7 se može upotrebiti kao način da se Mađarska kazni uoči izbora za EP, što je očigledno bila namera onih koji su ga aktivirali i podržali, zaključio je Guljaš.

2024 © - Vesti online