Ponedeljak 17.09.2018.
18:12
Ž. Marković-Vesti

Pesmom povezuju maticu i dijasporu

Foto: Ž.Marković
Duhovna muzika pa evergrin: Nastup gostiju iz Beograda

U veoma bogatom programu hor je u prvom delu izvodio duhovne pesme, dok je u drugom delu repertoar bio šarolik od "Oro se vije kraj manastira", preko "Džesterdadž" i "Hej momci mladi", do "Marša na Drinu" i "Kreće se lađa Francuska" i druge pesme. Jedno veoma kulturno i lepo veče uz mnogo pesama ovog eminentnog ansambla.

- Osnovni cilj udruženja U ime živih je unapređenje kulturnih i poslovnih veza Srbije sa svetom a posebno dijasporom. Stoga smo u okviru udruženja oformili hor i orkestar pod "Knjaz Miloš" koji je praktično izvršni organ našeg udruženja. Nastojimo da definišemo koje su to kulturne potrebe naše dijaspore i naših građana u rasejanju i shodno tome formiramo odgovarajući umetnički program. Taj program je delom duhovni, a delom svetovni jer izvodimo i popularna dela evergrin muzike.

Foto: Ž.Marković
Dr Rabrenović (u sredini) sa Milenkovićem, Fusuljevićem i članovima uprave SSFŠ

Na taj način skromno želimo da doprinesemo očuvanju kulturnog identiteta našeg naroda u rasejanju i doprinesemo jačanju veza između matice i dijaspore. Tako je i sa ovim gostovanjem koje je trenutno u toku - izjavio je prof. dr Mihajilo Rabrenović, predsednik poslovnog saveta Udruženja U ime živih, u okviru kojeg deluje hor i orkestar "Knjaz Miloš" iz Beograda.
Hor je posle koncerta u prostorijama Homolja, nastupio u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, a potom i u našoj pravoslavnoj crkvi u Cirihu.

- Prvi put sam imao priliku da ovako nešto gledam i čujem u Švajcarskoj, oduševljen sam. Hor koji zaslužuje svaku pohvalu i smatram da treba organizovati više ovakvih događaja i da što više ljudi dođe, jer ovo je stvarno bilo nešto nezaboravno - kaže za "Vesti" Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj rodom iz Beograda.

- Večeras je SFD Homolje iz Gosaua ugostilo hor i orkestar "Knjaz Miloš" iz Beograda, koji su se predstavili u punom svetlu i sjaju. Bilo je prelepo veče, jedno novo iskustvo i koncert je bio perfektan. Homolje se potrudilo da bude dobar domaćin, a u tome su nam pomogli oko smeštaja gostiju kolege iz Izvora u St. Galenu i Ostroga iz Vila. Nastojaćemo da i u buduće organizujemo slične koncerte. Mada je bio radni dan, zahvalio bih svima koji su došli na koncert - izjavio je Bojan Fusuljević, predsednik SFD Homolje.

Zahvalni domaćinima

- Mi smo došli ovde u prostorije SFD Homolje, koje sa društvima Izvor iz St. Galena i Ostrog iz Vila ukazuje podršku članovima naše delegacije, dakle reč je o smeštaju, ishrani i organizovanju koncerta u njihovim prostorijama. Zahvalio bih našim domaćinima koji su veoma su dobri i zahvaljujući kojima smo puno saznali o životu i radu naših građana u ovom delu sveta - dodao je dr Rabrenović.

Foto: Ž.Marković
Domaćini: Članovi prvog ansambla SFD Homolje

Trajni blagoslov patrijarha

Koncert je održan uz blagoslov patrijarha Irineja, podršku Vlade Republike Srbije i pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova. Gostovanje ovog eminentnog ansambla organizuje se i uz podršku Ambasada Republike Srbije u Bernu, SPC iz Ciriha i Saveza Srpskog folklora u Švajcarskoj
- Veoma smo srećni što naše udruženje deluje s trajnim blagoslovom patrijarha srpskog, gospodinom Irineja i što svoje projekte realizuje po pravilu uz podršku Vlade Republike Srbije
 

2024 © - Vesti online