Ponedeljak 17.09.2018.
19:41
rts.rs, Vestionline

Šefčovič bi na čelo Evropske komisije

commons.wikimedia.org/Katarzyna Czerwińska
Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič kaže da je osigurao potporu devet evropskih socijaldemokratskih stranaka, što mu omogućava da se kandiduje za takozvanog "špicenkandidata" evropskih socijalista na predstojećim izborima za Evropski parlament u maju naredne godine, prenosi Hina.

Šefčovič je bivši slovački diplomata koji se školovao na Državnom institutu za međunarodne odnose u Moskvi, a bio je slovački ambasador u Zimbabveu, Kanadi i Izraelu.

Od 2004. do 2009. bio je stalni predstavnik Slovačke pri EU u Briselu, a potom do 2014. bio je komesar EU za obrazovanje i kulturu, a od 2014. do danas je potpredsednik Evropske komisije zadužen za energetsku uniju.

Navodi se da su njegovi mogući protivkandidati za predsedsnika vlade EU Federika Mogerini, bivša danska premijerka Hele Torning-Šmit, prvi potpredsednik Evropske komisije Holanđanin Frans Timermans i komesar EU za ekonomske poslove i finansije Francuz Pjer Moskovisi.

Koncept glavnog ili vodećeg kandidata, poznat pod nemačkim nazivom "špicenkandidat" prvi je put korišćen 2014. kada je Žan-Klod Junker izabran za predsednika Komisije kao kandidat Evropske narodne partije (EPP) koja je dobila najviše glasova.

Šef poslaničkog kluba EPP Manfred Veber iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, namerava da posle izbora postane šef Evropske komisije za šta ima podršku Merkelove i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

2024 © - Vesti online