Utorak 18.09.2018.
00:35
Lj. Ivanović-Vesti

Propevao i Manafort

EPA/Jim Lo Scalzo
Prvi progovorio: Majkl Flin

U sklopu dogovora 69-godišnjeg Manaforta on se obavezao da sarađuje u Malerovoj istrazi o ulozi Rusije u predsedničkim izborima 2016. i tome da li je Trampova kampanja bila u dosluhu s Rusima na tim izborima.

Manafort priznaje tačku optužnice za zaveru protiv SAD i jednoj za zaveru radi ometanja pravde, prema dokumentima suda u Vašingtonu. U novom sudskom podnesku dodato je pet novih tačaka optužnice za koje će ipak odgovarati.

Podsetimo, sud u Virdžiniji je Manaforta prošlog meseca osudio za bankarske i porezne prevare po devet tačaka optužnice, za šta mu preti višedecenijska robija. Sada će to možda izbeći, ali kako sudska logika nalaže, nagodbu o priznanju krivice tužilaštvo prihvata samo u slučaju da progonjeni oda "veću zverku", odnosno nekog iznad sebe u određenoj zaveri. Takvih nema puno iznad Manaforta.

To su samo zet predsednika Džerod Kušner i lično predsednik SAD!
Manafortova odluka mogla bi biti udarac Trampu koji je prošlog meseca svojeg bivšeg pomoćnika pohvalio zato što nije sklopio dogovor s tužiocima, poput bivšeg predsednikovog ličnog advokata Majkla Koena.

Tramp je na Tviteru 22. avgusta napisao: "Za razliku od Majkla Koena, on je odbio da iznese izmišljene priče kako bi se dogovorio. Veliko poštovanje za hrabrog čoveka!"
Prema sudskim dokumentima, promena u optužnici za zaveru uključuje pranje novca, poresku prevaru, neprijavljivanje računa u stranim bankama i rad kao neregistrovanog lobiste za proruske političare u Ukrajini.

Druga tačka optužnice, ona za ometanje pravde, odnosi se na pokušaje uticanja na svedoke povezane s njegovim lobiranjem. Naime, zakoni SAD nalažu da sve firme koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovno da izveštavaju američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom.
Iako je priznao krivicu, Trampu je svejedno oduzeta kuća u Arlingtgonu u Virdžiniji u kojoj stanuje njegova ćerka i zaplenjen mu je sav novac na svim računima u SAD.

pixabay.com

Bela kuća: Nema veze s nama

Bela kuća je rekla da priznanje krivice za dva krivična dela, kao i pristajanje na saradnju u istrazi o ulozi Rusije u predsedničkim izborima 2016. Pola Manaforta nije povezano s Trampovom pobedom na izborima.
- Ovo nema apsolutno nikakve veze s predsednikom ili njegovom pobedonosnom predsedničkom kampanjom 2016. - rekla je portparolka Bele kuće Sarah Sanders.

Lista pokajnika

U Malerovoj istrazi o ruskom mešanju u američke izbore dosad su krivicu priznali i odlučili se za saradnju u istrazi general Majkl Flin, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, zatim Pol Manafort, šef predsedničke kampanje i njegova dvojica pomoćnika Rik Gejts i Aleks van der Zvan, te Džordž Papadopulost, spoljnopolitički savetnik, kao i privatni advokat Majkl Koen. Tu je i Ričard Pinedo, koji je nesvesno pomogao ruskim operativcima da otvore hiljade internet naloga u toku kampanje, a optuženo je i 12 ruskih obaveštajnih oficira koji su van domašaja američkog pravosuđa. Od zvučnih imena u istrazi se još pominju i Karter Pejdž, Trampov savetnik za energetiku sa veoma sumnjivim ruskim kontaktima, te predsednikov politički savetnik Rodžer Stoun, ali oni zasad nisu optuženi.
 

2024 © - Vesti online