Ponedeljak 17.09.2018.
14:16
Radio Slobodna Evropa

Zaoštrava se diplomatski rat između Rusije i Švajcarske

commons.wikimedia.org/Dmitry A. Mottl
Bern

"Švajcarsko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Rusiju da odmah okonča ilegalne aktivnosti na njenoj teritoriji, kao i aktivnosti protiv švajcarskih institucija. Ministarstvo je ruskom ambasadoru u Bernu Sergeju Garmoninu predalo protest", navodi se u saopštenju.

Iako se u saopštenju ne preciziraju detalji slučaja, javnost je više saznala nakon medijskih natpisa o tome da su ruski agenti špijunirali laboratoriju Špajc koja je testirala nervni agens novičok koji je upotrebljen protiv ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u engleskom gradiću Solsberiju u martu.

U istraživačkom centru analizirao se i tip hemijskog oružja koji je u Siriji koristila vojska Bašara al Asada, koja ima podršku Rusije u borbama protiv pobunjenika.

Ovo je treći put u ovoj godini da je švajcarsko Ministarstvo pozvalo ruskog ambasadora kako bi mu predalo protest zbog špijunskih napada na institucije koje deluju u Švajcarskoj.

Vlada ove zemlje je 15. septembra potvrdila da je Holandija proletos uhapsila i proterala dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna koji su prethodno pokušali da hakuju švajcarski istraživački centar.

Moskva i dalje odbacuje optužbe zapadnih zemalja da je umešana u bilo kakve špijunske aktivnosti i negira da je koristila nervni agens novičok u pokušaju ubistva Skripaljovih.

U međuvremenu, švajcarsko tužilaštvo je objavilo da istražuje sajber napade na Svetsku antidopinšku agenciju (WADA).

Ta agencija je suspendovala delovanje Ruske antidopinške agencije zbog navodne državne podrške dopingu u sportu. Moskva sve vreme ponavlja da država nema u tome svoje prste.

Ruska ambasada u Bernu ocenila je medijske natpise "neutemeljenim i pristrasnim".

"Ovo je apsurdan pokušaj da se čitaocima ponudi netačno i pristrasno viđenje ruskih državljana koji rade u Švajcarskoj", navodi se u saopštenju ambasade.

2024 © - Vesti online