Ponedeljak 17.09.2018.
13:23
www.dw.com

PKB "otišao" ispod cene: "Prodali smo poslednje zlato"

youtube.com/ Pkb Korporacija
 

Neko će morati u zatvor?

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kupila je imovinu Poljoprivrednog kombinata "Beograd" (PKB) za 105 miliona evra. Arapska kompanija je poljoprivrednog giganta kupila za svega milion evra više od početne cene i to bez konkurencije - bila je jedini ponuđač.

Imovina PKB obuhvata oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, nekretnine i mehanizaciju. PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža. Prve najave već govore da će u PKB ostati zaposleno svega 1.000 radnika.

Novac koji će biti uplaćen za PKB neznatno je veći od dugova kompanije, koji prema zvaničnim podacima iznose nešto preko 80 miliona evra. Prema procenama Samostalnog sindikata PKB, vrednost zemljišta i celokupne imovine PKB iznosi između 600 i 800 miliona evra, dok revizorska kuća Dilojt imovinu PKB procenjuje na oko 208 miliona evra.

Prodaja je izazvala oprečne komentare političara i stručnjaka, ali svakako preteže broj onih koji smatraju da se PKB nije smeo prodavati. Privatizacija je prema tim ocenama potpuno pogrešan potez, jer se proizvodnja hrane vidi kao strateška delatnost, a zemljište kao večiti resurs.

"To se radi kad se zemlja raspada a rukovodstvo beži iz zemlje"

Član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Branislav Gulan ocenjuje da je "veoma čudna formulacija da će PKB biti pozitivan u privatnim rukama, a da to neće biti u državnim rukama. Da li bi iz toga trebalo da izvučemo zaključak da su oni koji vode državu loši biznismeni ili loši privrednici"?

Gulan takođe napominje da poljoprivreda i prehrambena industrija čine preko petine nacionalnog BDP, ali da su podaci o produktivnosti porazni za jednu agrarnu zemlju. Dok Srbija izvozi sirovine za proizvodnju hrane za tri milijarde dolara godišnje, Gulan podseća da površinom znatno manja Holandija, sa triput manje poljoprivrednog zemljišta izvozi za 70 milijardi.

On dodaje da tako jadno upravljanje i privatizacija poljoprivrede vode poskupljenju hrane i gubitku radnih mesta.

- Privatizacija poljoprivrede je ostavila bez posla 100.000 ljudi koji će sada biti najamni radnici u ovim prodatim kombinatima. Prodali smo poslednje zlato koje imamo. To neka zemlja radi kada se država raspada i kada rukovodstvo beži iz zemlje pa onda rasprodaju sve što imamo kako bi sebi obezbedili egzistenciju - zaključuje Branislav Gulan za Dojče vele.

2024 © - Vesti online