Ponedeljak 17.09.2018.
12:21
Sponzorisani tekst

Laparoskopske operacije - vikend hirurgija

Promo
 

Laparoskopska hirurgija i njena primena

Laparoskopska hirurgija najčešće se koristi u Srbiji kada se operišu žučna kesa, slepo crevo, štitne žlezde, jajnici, jajovodi i različiti tumori u abdomenu. Primenjuje se kada postoje izraženi bolovi u trbuhu ili karlici, zatim kada je potrebno uzimanje uzoraka tkiva za ispitivanje. Takođe, pogodna je za određivanje stadijuma razvoja različitih tumora. Laparoskopija se često primenjuje prilikom ispitivanja uzroka nakupljanja slobodne tečnosti u abdomenu.

Laparoskopija omogućava kvalitetnu vizuelizaciju organa u maloj karlici i stomaku, intervencije na bešici, uterusu, linfnim žlezdama, materici i jajnicima. Na ovaj način mogu da se obave uklanjanja mioma na jajnicima i polipa u materici, saniranje perforacije, odstranjivanje grlića materice, biopsija jajnika, uklanjanje cista i još mnge druge intervencije.

Prednosti laparoskopske hirurgije

U odnosu na otvorenu metodu razlika je u samom metodu rada, a ne u samoj intervenciji na organu. Uz laparoskopsku hirurgiju manji su rezovi (do jednog centimetra), oporavak je nekoliko puta brži, manja je mogućnost infekcije rane. Bolovi nakon operacije su znatno manji, kao i šansa za pojavu kile nakon operacije. 

Laparoskopske operacije traju i upola kraće od onih koje se izvode otvorenom metodom. Izloženost infekcijama za vreme i nakon operacije je daleko manja. Pacijentima je potrebno manje lekova protiv bolova jer su rezovi manji i samim tim rane brže zarastaju.

Priprema za operaciju i procedura

Pre operacije lekar će zatražiti informacije o istoriji bolesti, laboratorijske analize krvi i urina, kao i ultrazvuk abdomena. Po potrebi se zahteva i nalaz CT-a i magnetne rezonance. Laparoskopske operacije se izvode u opštoj anesteziji. Nedelju dana pre operacije treba prestati sa uzimanjem aspirina i drugih lekova koji imaju antiinflamatorno i antikoagulativno delovanje.

Kod nekih operacija se sprovodi prethodno čišćenje creva laksativnim sredstvom ili klizmom. Na početku operacije se pravi manji otvor u blizini pupka kroz koji se ubacuje ugljen dioksid, kako bi se stvorila sredina pogodna za intervenciju. Nakon toga se u trbuh uvodi laparoskop koji je opremljen kamerom i izvorom svetla.

Snimci se nalaze na monitoru preko kog hirurzi pregledaju organe, prate i kontrolišu svoje pokrete i utvrđuju lokaciju tkiva. Potom se kroz još dva-tri otvora uvode i drugi instrumenti.  Operacija se završava ušivanjem malih otvora. Kao posledica unošenja gasa u abdomen pacijent može da oseća nadutost ili blaži bol u ramenom pojasu do apsorpcije gasa.

Oporavak posle laparoskopske operacije

Oporavak od laparoskopskih operacija je dosta brži u odnosu na oporavak od operacija otvorenom metodom. Ukoliko se laparoskopijom radi samo biopsija i pregled organa, pacijent napušta bolnicu isti dan.  Kod ovakvih operacija se ostaje u bolnici najčešće dan do tri dana. Pacijent treba da ispoštuje propisan režim ishrane u prvim danima nakon operacije. Ožiljci od laparoskopskih operacija su mali, brzo zarastaju i blede, a moguće je dodatno smanjiti njihovu vidljivost tretmanom korigovanja ožiljaka.

Laparoskopska hirurgija u Atlas bolnici

Laparoskopske operacije izvodi isključivo za to posebno edukovan specijalista opšte hirurgije. Atlas opšta bolnica  u svoj tim je uvrstila eksperte u oblasti laparoskopske hirurgije koji su iskustvo stekli u renomiranim ustanovama u zemlji i inostranstvu.  Atlas klinika poseduje četiri operacione sale sa laparoskopskim stubom (monitor, teleskop, kamere, specijalno osvetljenje, insuflator, akvapurator) i sav potreban pribor. Bolničke sobe su vrlo prijatne, moderno opremljene sa klimom, televizijom, internetom i video nadzorom. Ukoliko je potrebno može se organizovati i sanitetski prevoz pacijenta do bolnice.

Za sva vaša pitanja u vezi laparoskopskih operacija, stručan tim Atlas opšte bolnice vam stoji na raspolaganju na sajtu www.atlasklinika.com ili pozivom na telefon +381 11 785 88 88.

2024 © - Vesti online