Ponedeljak 17.09.2018.
11:47
Radio KiM

Baka Borka u stalnom strahu da će joj se obrušiti kuća

Radio KiM
Borka Ćirković

Nakon što je sahranila supruga i dvojicu sinova, Borka je ostala sama. Donedavno je sa ovom osamdesetpetogodišnjom bakom u trošnoj kući boravila njena unuka, ali je zbog straha da će kuća urušiti, otišla kod roditelja u Smederevo.

- Doći će ona, ali ne smem da je zadržavam, plaši se da će krov da joj padne na glavu. Ja sam pomerila krevet na drugu stranu da ne pada na mene. Obrušava se, svaku noć samo pada i puca. I danju i noću. Ujutru počistim zemlju pa onda radim nešto drugo - kaže baka Borka za RTV Kim.

Borku dva puta mesečno obilaze ćerka i zet iz Smedereva koji, nakon izgnanstva iz Nerodimlja žive u kolektivnom smeštaju. Iako je kuća u kojoj borave velika svega 38 kvadrata, za staru majku bi se pronašao kutak, ali baka odbija da napusti svoj dom u Gornjoj Gušterici.

- Obilazimo je. Moramo da dođemo da obilazimo, sama je. Imala je dva sina, jedan je poginuo, jedan je iznenada umro, a u međuvremenu je umro i otac. Ostala je sama. Zovemo je kod nas da dođe, ona neće radi grobova. Kaže - imam tri groba i ne mogu da odem odavde nikud - priča ćerka Zorica Đorđević.

- Zovu me da idem tamo, ali se meni ne ostavlja ovo. Kad se dosadim, odem na groblje kod mojih sinova - plačući odgovara baka Borka. 
 

Radio KiM
 

Zet Ljubiša svaki svoj dolazak u Guštericu iskoristi da nešto popravi na kući. Poslednji put je postavio grede kako bi zadržale krov. Međutim, ne očekuje da će to potrajati.

- Stubove smo postavili i sa strane i unutra, sve smo to moja žena i ja postavljali kad dođemo. Mi smo ih postavili ali koliko će to da traje, mi ne znamo. Postavili smo ih da ne bi pao plafon. Deset godina na svaki način pokušavamo da održavamo ovu kući da se ne sruši, ali više ona ne može da se održava - uveren je Ljubiša.

Nova kućica sa sobicom i kupatilom bi baka Borki mnogo značila. Za pomoć se, kako kaže, već obraćala predsedniku Opštine Gračanica, ali je još nije posetio.

- Ja sam bila u Gračanici, u opštini kod Popovića i molila sam ga da dođe. Pokazala sam mu sliku njegovu, glasala sam za njega. A sada neće da dođe da vidi što mi pada kuća i što više ne mogu ovde da živim - kaže baka Borka koja fotografiju gradonačelnika Srđana Popovića nosi u džepu.

Planom budžeta za narednu godinu, Opština Gračanica je predvidela sredstva za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih.

- Dosta porodica imamo koje nemaju krov nad glavom i koje žive u lošim uslovima i gde je potrebna rekonstrukcija kuća. Tako da smo pored budžeta koji imamo za ovu godinu, opredelili smo dosta sredstava za sledeću godinu za socijalnu kartu stanovanja - kaže za RTV Kim, direktor odeljenja za urbanizam Dejan Jovanović.

Nedavno je u Gornjoj Gušterici započeta izgradnja kuće za socijalno ugroženu porodicu Jovanović. Sredstava za gradnju je izdvojila upravo lokalna samouprava, pa je ovaj događaj bio prilika da baka Borka još jednom zamoli gradonačelnika za pomoć. Odgovor još uvek čeka.

2024 © - Vesti online