Utorak 18.09.2018.
03:30
b92.net, Vestionline

Većina ljudi kuva pirinač na ovaj način, a to dovodi do trovanja

pixabay.com
 

Pirinač kuvate na klasičan način - barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari? 

Sudeći prema nedavnom istražovanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše "Independent".

Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju. 

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, apotom ga isperete više puta - sve dok voda ne bude prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si program "Trust me, I'm a doctor". 

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo tesirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je "isparila" tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti. 

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji. 

Treći metod sastojao se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći - nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

2024 © - Vesti online