Nedelja 16.09.2018.
20:25
Vestionline, Tanjug

Mali Dušan stabilno, sutra bi trebalo da krene sa terapijom

Instagram/ podrzizivot
Dušan Todorović

Ministar je podsetio da je Dušan sinoć u pratnji predstavnika naše ambasade stigao u Barselonu na lečenje, kao i da su mu tokom dana urađene pojedine analize, a da ga svakog sata lekari iz Španije informišu o Dušanovom stanju.

- Ja bih sve zamolio da razmišljamo pozitivno i razmišljamo u pravcu da Dušanu i svima onima koji imaju sličan problem bude bolje, i da ih ne opterećujemo drugim stvarima, zloupotrebljavamo... Ko god može neka pomogne, a ko ne može, nemoj samo da odmaže -rekao je Lončar za TV Pink.


Podvukao je da je država, sa suficitom u budžetu, u mogućnosti da pomogne oboleloj deci za lečenje retkih bolesti u inostranstvu i izneo podatak da je prošle godine 614 mališana otišlo u inostranstvo na lečenje.

- Samo da podsetim da 2012. kada nije postojao Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvo, preko Republičkog fond za zdravstveno osiguranje otišlo 45. dece, a 2010. njih 40. Prošle godine, 614 mališana je otišlo samo preko RFZO na lečenje - ukazao je Lončar.

Dodao je da se država nije zadovoljila što se povećava broj dece koji su u inostranstvo na lečenje otišli preko RFZO, nego je da bi spasila što više života osnovala i Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvo.

Istakao je da je Fond počeo da radi 2015. godine i da je od tada 127 mališana otišlo na lečenje i 241 uzorak poslat na genetsko i metaboličko ispitivanje, koji nisu mogli da se urade kod nas u laboratorijama.

- Pričamo o deci kod kojih nije mogla da se uspostavi dijagnoza, ili se uspostavila dijagnoza, a nije moglo da se leči kod nas - precizirao je ministar.

Kaže, da bi se nakon ove konstatacije mnogi zapitali "a zašto mi te retke bolesti ne lečimo u Srbiji?".

- Da bi ljudi to razumeli, sama reč retke bolesti, one se pojavljuju u jedno u milion dece ili nešto više. I princip u zdravstvu je takav da ih pokušate da ih skupite na jednom mestu da bi mogli da ispratite efekte lečenja i da bi što pre došli do boljih rezultata i onoga što ćete da primenite - objasnio je Lončar.

On je ponovio da će država sutra, odlukom Vlade i predsednika Srbije, na račun humanitarne organizacije uplatiti 250.000 evra za lečenje petoro dece.

Kako se nešto prvo ne bi saznalo na društvenim mrežama, ministar je zamolio roditelje čija su deca obolela od retkih bolesti, da prvo podnesu zahtev Budžetskom fondu za lečenje pacijenata u inostranstvu.

- Istog dana vas zovemo da donesete dokumentaciju, da sednemo i pozovemo stručnjaka koji se bavi time i da rešimo vaš problem. Niste čuli da nekome nije pomognuto jer u Budžetskom fondu nema novca. U Fondu ima novca, samo podnesite zahtev da bi vam pomogli - rekao je Lončar.

Podseća i da je država 2012. osnovala i Fond za retke bolesti za koji je izdvojeno dve milijarde dinara godišnje za lekove za obolele od retkih bolesti.

Ministar je izjavio da za sve druge bolesti koje nisu retke, lečenje je moguće u Srbiji, i da država čini sve da se pacijenti leče u svojoj zemlji ili u svojoj okolini, bez potrebe da dolaze u Beograd.

Ukazao je da se nekada na gama nož moralo ići u Tursku, a da ga Srbija danas ima u Kliničkom centru Srbije, da je najnovijim akceleratorim u Onkologiji 2, u bolnicama u Kladovu, Nišu i Kragujevcu država ukinula liste čekanja i produžila živote mnogim građanima, da Klinički centar u Nišu danas "radi mnogo više stvari nego što je radio"...

Najavio je da će 2. oktobra biti otvoren objekat bolnice "Dragiša Mišović", kao i da će biti otvoren prijemni deo bolnice u Aranđelovcu, a ta bolnica će po prvi put dobiti skener.

Podsetio je i da je najstarija bolnica na Balkanu "Zemunska bolnica" dobila magnetu rezonancu, angio salu...

- Oni što nas napadaju, za njihovo vreme nije uloženo ni da se okreči - rekao je Lončar.

Dušan Todorović je četvorogodišnji dečak iz Kušiljeva, kod Svilajnca, koji boluje od tumora neoblastom. 

Tokom proteklih dana prikupljena su sredstva za nastavak lečenja u Barseloni.

2024 © - Vesti online