Novi dom nije više samo san

D.N.Petrović
Tekst potpisBandovići sa pokolonima ispred kuće u izgradnji

Polako, ali sigurno niče novi dom za siromašnu šestočlanu porodicu Slobodana Bandovića iz sela Gradac na Pešterskoj visoravni. Majstori rade punom parom, a pristižu i nove donacije. Sve je spremno za izlivanje ploče, pa sledi nabavka građe i crepa. Mada još nema novca za ukrovljenje, gotovo je sigurno da će Bandovići kuću ukroviti za mesec dana, možda i pre. Dobiće i PVC-stolariju, a da li će se pre zime i useliti još je neizvesno.

- Pristiglo nam je još 500 švajcarskih franaka. Dobrotvor Mile Aleksić poslao nam je 200, a Desimir Drobnjak 300 franaka. Sakupili smo za ploču, preteći će i za krovnu konstrukciju. Uvek kada ostanemo bez novca pristigne neka nova donacija, nadamo se da će, ako bog da, tako biti sve do useljenja. Hvala Milu i Desimiru, hvala im do neba! Neka Bog čuva njih i njihove porodice - poručuje Slobodan Bandović.

Naglašava da su ga, nakon što je od lokalne samouprave dobio 2.000 građevinskih blokova, posetili predstavnici opštine i najavili dodatnu pomoć.

- Opština je spremna da pomogne i oko unutrašnjeg sređivanja našeg budućeg doma, što bi moglo da bude od izuzetnog značaja za nastavak radova. Čeka nas još mnogo posla, a potrebno nam je i još novca, dve do tri hiljade evra za ukrovljenje, a još 5.000 evra za useljenje. Za nas je to veliko i nedostižno, ali, ako je suditi po dosadašnjoj pomoći i dinamici radova, imamo pravo da se nadamo da ćemo se useliti pre zime, što bi za nas bilo ostvarenje višegodišnjeg sna - ističe Slobodan.

Radiša napreduje

Zahvaljujući donacijama čitalaca "Vesti", šestogodišnji Radiša, srednji sin Slobodana i Stanke Bandović, koji od rođenja ima probleme sa govorom, napreduje u razvoju i sve bolje govori. Nakon što je u Beogradu prošao sve lekarske preglede, mali Radiša redovno posećuje logopeda koji sa njim radi i rezultati su već vidljivi. Ako se rad sa logopedom nastavi, a rezultati i dalje budu dobri, mali Radiša bi iduće godine mogao da pođe u školu.

Obradovali su se mnogo Bandovići i poklonima, a najviše mališani: Stefan, Radiša i Petar, koji su ovoj siromašnoj porodici stigli iz daleke Australije.

Reč je o paketu sa odećom, igračkama i školskim priborom iz Melburna od naših čitaoca Radmile i Slobodana Stefanovića. Paket je iz Melburna krenuo 18. juna i tek ovih dana stigao je u Srbiju. U propratnim pismu Radmila i Slobodan ističu da su i sami bili izbeglice iz Tuzle, da su mogli da pošalju i novac, ali da su želeli paketom obraduju decu i da to čine već godinama.

Bandovićima žele da što pre ukrove kuću, da dobiju svoje kupatilo i da potpuno promene težak život koji sada žive.

- Hvala puno tetka Radmili i čika Slobodanu! Baš smo se obradovali poklonima, a najviše olovkama, blokovima, slikovnicama i školskom priboru. Srećni smo i što nam dobri ljudi grade novu kuću, po ceo dan smo sa radnicima i jedva čekamo krov. Već sam u školi crtao kuću i paket koji smo dobili iz Australije - ističe Slobodanov i Stankin najstariji sin Stefan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.






 

2024 © - Vesti online