Nedelja 16.09.2018.
12:46
Vestionline

Vajnaldum je bio najbolji strelac Premijer lige bez gola u gostima - do juče

EPA/Will Oliver
Vajnaldum postiže gol protiv Totenhema na Vembliju

Liverpul je ostvario pobedu i u petom kolu, a Totenhemovu bravu prvi je otključao Đorđino Vajnaldum (27), još jedan Holanđanin surinamskog porekla, koji je na Ostrvo došao pre tri godine kada je iz PSV-a prešao u Njukasl. 

Mrežu je zatresao već na debiju, protiv Sautemptona (2:2). Dao je još deset golova u sezoni. Bio je najbolji strelac tima, ali to nije pomoglo Njukaslu da sačuva mesto u Premijer ligi. U pobedi protiv Noriča sa 6:2 postigao je četiri pogotka. Samo je Alanu Šireru pošlo za rikom da na jednom meču u dresu Njukasla da više od tri gola, s tim što je proslavljeni napadač postigao i pet u demoliranju Šefild Vensdeja s 8:0 1999. U poslednjem kolu Vajnaldum je dva puta zatresao i mrežu Totenhema, kada je bilo 5:1. Sve golove, međutim, dao je na domaćem "Sent Džejms parku".

Njukasl je ispao, ali je holandski igrač ostao među najboljima. Posle samo jedne godine sa "svrakama" kupio ga je Liverpul i evo među "crvenima" je već treću sezonu. U prvoj je dao šest golova, a u drugoj samo jedan, ali je prvi put kao član engleskog tima zatresao mrežu na meču u gostima. Bilo je to u revanšu polufinala Lige šampiona u Rimu. Roma je pobedila s nedovoljnih 4:2 (na Enfildu bilo 5:2 za Liverpul), a Vajnaldum je dao drugi gol. Tako je pomogao Liverpulu da s 46 pogodaka postane najefikasniji tim u jednoj sezoni Lige šampiona. Do tada je to bila Barselona s 45 1999/2000, s tim što je španski velikan ima i dve utakmice više (16-14).

S 18 golova u prethodne tri sezone (11+6+1) Vajnaldum je bio ubedljivo najefikasniji igrač u Premijer ligi bez pogotka u gostima. Više nije na toj listi. Skinuo je sebe s nje na Vembliju, gde Totenhem i dalje igra kao domaćin dok se ne završi obnova njegovog "Vajt Hart Lejna".

Sada je ponovo vodeći na spisku Klajv Vilson (56) sa devet golova, a svi su bili na domaćem terenu u klubovima u kojima je igrao u Premijer ligi, Kvins park rendžersu i Totenhemu. Slede sa po osam golova Norvežanin Roni Jonsen (49), koji je sedam dao na Old Trafordu, a jedan na Vila parku, i Irac Džef Kena (48), koji je bio - desni bek.

2024 © - Vesti online