Subota 15.09.2018.
22:10
N1, Vestionline

Sve nadležne institucije ćute o detaljima pogibije radnika

Tanjug
Beograd na vodi

Najveće gradište u Srbiji. Najmanje informacija o okolnostima usled kojih su stradala dva radnika jednog državnog projekta - Beograda na vodi.

S.D. (26) i A.Š. (47). Inicijali i godine poginulih radnika jedino su što javnost zna nakon obavljenog policijskog uviđaja. Nezvanično, do pada radnika sa 22. sprata, došlo je usled pucanja daske na kojoj su stajali, ali zvanično - pitanja koja smo uputili policiji ostala su bez odgovora.

Dok u kompanijama Štrabag, koja je bila izvođač radova, i Belgrade Waterfront, vlasniku projekta Beograd na vodi, tvrde kako radnici na njihovim gradilištima rade poštujući najviše bezbednosne standarde, političari spuštaju loptu. Predsednik i premijerka ocenili su kako je u pitanju velika tragedija, ali i da se nesreće u tom poslu jednostavno - dešavaju.

- Kad god je neka glupost, oni su privatnici, a kad je nešto gde bi oni mogli malo tog zlatnog praha da pospu sebi po ramenima, oni su državna, maltene javna institucija - kaže urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković.

Aleksandar Vučić otišao je korak dalje. Novinarima je povodom njegovog obraćanja podeljen materijal u kom se nalaze statistički podaci o nesrećama na gradilištima u svetu. Među njima, sam Vučić izdvojio je jedan od neverovatnijih.

- Znate li da u Americi svakih 10 sekundi, kada taj posao obavljaju, svakih deset sekundi gine jedan od perača prozora. Svakih deset sekundi - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Demanti verzije po kojoj u Americi svake godine stradaju milioni perača prozora, ubrzo je stigao iz Sjedinjenih Država. 

- Pre 2001. godine, kada smo uveli standarde, godišnje je ginulo 12 do 18 radnika. Dve godine kasnije, prosečna smrtnost već je bila ispod četiri, a u poslednje četiri godine ispod troje radnika na godišnjem nivou. Dakle, mnogo manje nego što vaš predsednik veruje - poručio je Stefan Brajt iz Svetske asocijacije perača prozora.

Ispostavilo se da se Vučić informisao preko najpoznatijeg satiričnog sajta na svetu, zbog čega se građanima naknadno izvinio zbog kako kaže, sopstvene gluposti.

- To što je bila glupost i to što sam ja ispao glup, šta da radim? Bez zle namere, čak i ne vidim da je suštinski zaključak to moglo da promeni - rekao je Vučić.

Ipak, deo javnosti smatra da u pitanju nije bio lapsus, već svesno skretanje pažnje sa glavne teme.

- I odjednom više niko ne priča o radnicima, uslovima rada, bezbednosti, samo o peračima prozora. Neverovatno je kako mu uvek uspeva - smatra novinarka Sanja Kljajić.

2024 © - Vesti online