Subota 15.09.2018.
11:45
Večernje novosti

"Fijat" ostaje u Kragujevcu, neće biti otpuštanja radnika?

M. Karović
Radnici "Fijata" u Kragujevcu

List navodi da neće biti otpuštanja radnika i da je trenutni tržišni adut fabrike automobila model "500 L" sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora u avgustu.

Serijska proizvodnja ovog modela sa hibridnim pogonom je već počela, dok će uskoro početi i montaža modela "500 L" sa elektromotorom, a potpuno novi model bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Prema pisanju lista, zvaničnici kompanije iz Torina "signalizirali" su poslovodstvu "Fijat Srbija" da se novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između "Fijat-Krajsler automobili" i države Srbije suštinski neće mijenjati u odnosu na prethodnu deceniju.

Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. i 19. septembra. To će učiniti lično šef svih direktora proizvodnje fabrike u Evropi Alfredo Leđero i čelnica kompanije u Kragujevcu Silvija Verneti.

Međutim, za razliku od prethodnog ugovora, kako piše list, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih deset godina.

Ova firma će, navode "Novosti", posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u "Fijat-Krajsler automobili" i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni "Grošnica". Izmirivaće se i obaveze na dobit, imovinu i PDV.

2024 © - Vesti online