Petak 14.09.2018.
18:19
Vestionline

Srbija i Albanija prave jedinstveno tržište?

pixabay.com
 

Sastanak Čadeža i Rame je nastavak dijaloga predstavnika Srbije sa čelnim ljudima vlada regiona na Zapadnom Balkanu, a u cilju stvaranja jedinstvenog ekonomskog područja zemalja regiona. 

- Sa premijerom Edijem Ramom i ministrom finansija Albanije razgovarali smo na različite teme regionalnog ekonomskog razvoja i povezivanja naših ekonomija u regionu. Ono što mislim da je najvažnije danas, to je da stvorimo jedinstveno ekonomsko područje na Balkanu. Hajde da taj proces ubrzamo, hajde da krenemo sa zajedničkim jedinstvenim tržištem između Srbije i Albanije - istakao je Čadež.

Stvaranje zajedničkog tržišta, ocenjuje Čadež, srpski i albanski privrednici vide kao veliku mogućnost za razvoj svog posla. On podseća da je 2017. godine najveći rast u obimu robne razmene naše zemlje sa svetom Srbija imala upravo sa Albanijom. 

- Stvaranje jedinstvenog tržišta je ozbiljan posao. Ukoliko to politika želi, to znači rad svih onih institucija i agencija na tome da se stvori jedan ekonomski prostor u kom će vladati jedinstvene procedure i pravila kada je u pitanju ekonomija - objasnio je predsednik PKS.

Na ovom poslu podršku regionu daje i Evrokomora, koja želi da Srbija i Albanija što pre postanu članice EU.

Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl rekao je da je 2025. koja se spominje kao datum kada bi Srbija mogla da pristupi EU "magičan datum", ali da je moguće "magiju i snove pretvoriti u realnost". 

- Ekonomija može mnogo da doprinese tome definišući konkretne korake i omogućavajući kompanijama da se takmiče na jednom tržištu. To nije lako, to je izazov - napominje Lajtl.

2024 © - Vesti online