Donacija za lečenje u Italiji: Teška sudba u srce dirnula

Foto: Lična arhiva
U mislima dobrih ljudi: Sergej Andrejević

Reč je o Spaseni Mihić iz Roterdama, koja je na kućnu adresu porodice Andrejević uputila pomoć od 185 evra, kao i o Zoranu Batričeviću iz Ciriha, koji im je takođe, poslao prilog od 100 evra kao zalog za nastavak lečenja malenog Sergeja u Italiji. Dobročinstva ovih humanih zemljaka, iznenadila su Andrejeviće, koji su poželeli da im se od srca zahvale i posredstvom "Vesti".

- Koliko nam znači pomoć koju su izdvojili da bi poslali za lečenje našeg sina, podjednako nam znači njihovo razumevanje i saznanje da nismo sami u svojoj muci i da ima još dobrih ljudi spremnih da pomognu, a da vas pritom uopšte i ne poznaju. Zato želimo da se Spaseni Mihić i Zoranu Batričeviću još jednom do neba zahvalimo, u ime cele naše porodice, za iskrenu podršku našoj borbi za Sergejevo zdravlje - kazala je Svetlana Andrejević po prispeću donacija.

Kontakt adresa i računi

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu porodici Andrejević i lečenje njihovog sina Sergeja, mogu stupiti sa njima u kontakt na adresu: Trive Vitasovića br. 16/1, 11185 Zemun polje i broj telefona: 00381 63 307 510, radi dogovora o načinu slanja i dostave pomoći. Otvoren je i devizni račun na ime Svetlane Andrejević u banci Inteza na broj RS 35160513020240353035 SWIFT DBDBRSBG i dinarski: 160-5100102851334-78.

Podsećanja radi, posledice izuzetno opasnog virusa, koji je napao ceo organizam malog Sergeja, bile su vidljivije iz meseca u mesec. Andrejevići su uviđali da im beba sve više kasni sa razvojem, pa su tako u jednom trenutku potpuno izgubili konekciju sa Sergejem.

- To se dogodilo sa pojavom epileptičnih napada. Ubrzo mu je ugrađena i gastrostoma, jer je ceo organizam bio u kolapsu.

Tako i dan-danas, iako je skoro napunio tri godine, on je poput bebe od nekoliko meseci. Sergej ne može da priča, ne hoda, ne sedi, ne pruža ruke da dohvati igračku. Sve doskoro nije imao ni emotivnu reakciju, nije se smejao, a ni plakao... Morali smo nešto da preduzmemo, nismo se mirili sa tim da će ostati takav čitavog života - rekla je majka Svetlana Andrejević, dodavši:

- Shvatili smo da za našeg sina ne postoji čarobni štapić koji bi rešio sve njegove probleme i prihvatili činjenicu da ćemo morati sa njim mnogo da radimo. Sudbina i potraga za lekom nas je odvela u Italiju, gde smo započeli program osmišljen od strane međunarodnih naučnika, neurologa i psihologa iz Amerike, koji je po mnogo čemu revolucionaran kod dece koja pate od neuroloških oboljenja. To je neuroplastika, koja predstavlja konstantan rad sa detetom kroz svakodnevne stimulacije za mozak, koje su vizuelne, taktilne, slušne itd. Vidljivih pomaka bilo je već posle dva meseca terapija, a jedan od njih je da Sergej nema više epi-napade i da skidamo brojne lekove koje je do tad koristio. Zato se svim silama trudimo da nastavimo sa ovim programom, sigurni da je to za naše dete jedina nada da će pobediti nedaće sa kojima se još na rođenju suočio- izjavila je.

Svaki pomak veliki kao kuća

Da bi mali Sergej jednog dana stao i na noge, sa ovim programom je potrebno nastaviti, a za naredni odlazak u januaru neophodno je izdvojiti čak 7.000 evra. Zbog intenzivnih rehabilitacija, lekova i specijalne ishrane za Sergeja, Andrejevići se teško snalaze budući da žive samo od stolarske plate supruga Miroljuba.
- U navedenu sumu ne računamo smeštaj ni prevoz kolima do tamo. Ipak, tada će nam uraditi nove preglede i procene, ali i napraviti program po kome ćemo postupati šest meseci. Mi smo prezadovoljni postignutim, jer je Sergej svesniji okoline, čak je počeo polako i da guta tečnu hranu, što ranije nije mogao. Reaguje i na toplo i na hladno, ali i na zvuke. Čak se i osmehne. Verujte, to su za nas, i te kako značajni pomaci - iskreno će majka Svetlana, rodom iz Novog Sada.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online