Četvrtak 13.09.2018.
21:55
blic.rs, Vestionline

Jemen: Vojska zauzela glavni put koji koriste Huti

EPA/NAJEEB ALMAHBOOBI
Vojska Jemena (Foto: Arhiva)

Zauzimanjem glavnog puta, vojska je blokirala rutu koju Huti koriste za snabdevanje i koji kontrolišu oba jemenska grada.

Vojna koalicija, koju podržava Zapad, nastavila je ofanzivu nakon što su u subotu, 8. septembra, propali mirovni pregovori koji su, kako su se u UN nadali, trebali da spreče napad na Hodeidu, grad na Crvenom moru koji je glavna luka i mesto za dostavljanje namirnica za milione stanovnika Jemena.

Koordinator humanitarnih akcija UN Lisa Grande izjavila je da se situacija u Jemenu drastično pogoršala u poslednjih nekoliko dana.

"Situacija se drastično pogoršala u poslednjih nekoliko dana. Porodice su totalno preplašene zbog bombardovanja, granatiranja i vazdušnih napada", navodi se u saopštenju koordinatora UN.

U UN se plaše da bi rezultat napada na Hodeidu mogla da bude pojava gladi u ovoj siromašnoj zemlji, u kojoj je takvom ishodu izloženo 8,4 miliona ljudi.

Grande je upozorila da je više od 25 odsto dece u Hodeidi neuhranjeno, da je hrana očajnički potrebna za oko 900.000 ljudi i da je 90.000 trudnica izloženo velikoj opasnosti.

2024 © - Vesti online