Četvrtak 13.09.2018.
15:28
PKS

Konferencija u Tirani: Kako digitalizovati tradicionalnu privredu regiona?

PKS
 

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež koji je i predsedavajući Odbora za digitalizaciju Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, istakao je da je cilj skupa da razvijene evropske komore predstave elektronske usluge koje su razvile za svoje članstvo i modele podrške digitalizaciji, kao primere dobre prakse za komore regiona.

- Evrokomora je organizovala skup, radi okupljanja stručnjaka iz Evrope, da jedni od drugih naučimo kako se primenjuju određene usluge u oblasti digitalizacije, kao i komorske usluge koje se pružaju onlajn - kaže Čadež.
 
Skup je prilika i da se komore regiona bolje upoznaju sa mogućnostima i rezultatima korišćenja elektronskih dokumenata, digitalnih platformi za povezivanje  kompanija i privreda, primenom veštačke inteligencije za rešavanje upita privrednika, funkcionisanjem onlajn prodavnica  i raznih digitalnih alata (aplikacija) korisnih za privredu.
 
Komora Srbije je lider među komorama regiona u digitalizaciji usluga i podršci kompanijama - članicama, rekao je Čadež, podsećajući da PKS ima više od 25 aktivnih onlajn servisa i da je formirala Centar za digitalnu transformaciju.
 
- Najvažniji izazov je kako da digitalna rešenja spojimo sa tradicionalnom privredom. Danas je svaka kompanija digitalna, bilo da je u pitanju pekara ili velika kompanija koja se bavi proizvodnjom alata, mašina ili robotikom. Ne postoji razlika u digitalnom svetu između tih preduzeća, samo je pitanje na koji način su ove kompanije spremne da primenjuju digitalna rešenja u poslovanju, od načina na koji proizvode i promovišu, do toga kako nabavljaju sirovinu za proizvodnju - ukazao je predsednik PKS.
 
Čadež je u uvodnom obraćanju ukazao na važnost prelaska na digitalno poslovanje i podsetio da su promene proizvodnih  i poslovnih procesa i biznis modela, usled tehnoloških promena u svetu, radikalne i brze, da su digitalna transformacija tradicionalnih industrija i otvaranje novih digitalih biznisa postali pitanje opstanka privrede.
 
Predsednica Unije privrednih komora Albanije Ines Mućostepa rekla je da je uloga privrednih komora, kako na Balkanu tako i u EU, da osavremene usluge i na taj način efektnije pomognu i svojim članicama. Mućostepa je istakla da bez digitalizacije nema razvoja ekonomije, a da su komore te koje usvajanjem novih veština mogu da pomognu daljem razvoju malih i srednjih preduzeća u regionu u eri brzih promena i transformacije načina poslovanja privrednika.
 
Učesnici skupa, predstavnici Evropske asocijacije privrednih komora, PK Slovenije, Hrvatske, Belgije, Mađarske, Austrije, Italije, Holandije, Francuske, Albanije i Srbije, predstaviće tokom dva dana konferencije svoja iskustva i trendove u procesu digitalizacije kao i viziju uloge komora u digitalnoj privredi Evrope. 
 
Konferenciju su organizovali Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke i Unija privrednih komora Albanije, kao domaćin skupa, uz podršku Evropske komisije EK kroz program TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument of the European Commission).

2024 © - Vesti online