Četvrtak 13.09.2018.
15:50
Tanjug, Vestionline

Priština: Tači lobira u UN, Interpolu...

EPA/Stephanie Lecocq
Hašim Tači: Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova

Kako je preneo portal KosovaPreš, Tači je novinarima ponovo rekao da neće dozvoliti podelu Kosova, niti razmenu teritorije.

- Neću dozvoliti podelu Kosova neću dozvoliti stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću. Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o Trepči i Gazivodama - rekao je Tači.

Ukazao je da je proces dijaloga sa Beogradom "osetljiv i složen" i da stoga ne isključuje mogućnost različitih stavova po tom pitanju.

Upitan da li će ići u obilazak brane brane Gazivode na severu Kosova, Tači je odgovorio potvrdno i dodao da je on jedan od ljudi sa severa i da će tamo otići kada bude imao vremena, te da mu to neće biti prvi put.

Nakon mini turneje po zemljama regiona, Tači takođe izjavio da je sporazum Beograda i Prištine u interesu Kosova i regiona i da je za to dobio potvrdu u Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji, prenela je Koha. net. 

Zato bi, smatra, do sporazuma sa Beogradom trebalo da dođe što pre. 

Ponovio je i da razgovori sa Beogradom neće biti laki, a kao razlog je naveo "demarkaciju granice u dužini od 430 kilometara sa Srbijom". 

- Sve dok se taj proces ne zaključi neće biti ni međusobnog priznanja - rekao je Tači.

Dodao je i da priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije i pet zemalja EU, koje to do sada nisu učinile, praktično znači početak procesa formiranja kosovske vojske.

- Međusobno priznavanje podrazumeva ukidanje ruskog veta, a Kosovo će priznati još 80 zemalja koje to do sada nisu učinile - rekao je Tači.

Zahtev tri opštine juga centralne Srbije iz 1992. o pripajanju Kosovu smatra "poštenim i pravovremenim".

Kao izuzetno važno, Tači je izdvojio potrebu da, kako je rekao, što pre profunkcioniše pregovarčki tim za Kosovo.

Taj tim bi, prema njegovim rečima, obezbedio jedinstvo stranaka, što bi, kaže, omogucio napredak u dijalogu.

2024 © - Vesti online