Četvrtak 13.09.2018.
14:42
Vestionline, Tanjug

Beograd: Parada ponosa u nedelju

Tanjug
 

Povorka će se kretati od Slavije ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, do Studentskog trga.

Nakon toga će u Studentskom parku od 16 do 20 časova biti organizovan zabavni program, koji je otvoren za javnost.


Jedan od organizatora parade Goran Miletić je rekao da će ''policija sutra imati finalnu bezbednosnu procenu, ali i da je situacija po pitanju bezbednosti sada mnogo bolja nego prethodnih godina''.

Kazao je da nisu slali pojedinačna pisma političarima i predstavnicima vlasti da učestvuju u paradi, već da su pozivani preko društvenih mreža i medija da se pridruže.

- Kao i pethodnih godina, očekujemo da dođe premijerka, gradonačelnik i drugi - dodao je Miletić.

Kaže da će ulazi biti otvoreni od 12 sati, dok će program početi u 14 sati obraćanjem ''kume'' parade, novinarke Suzane Trninić.

Pozvao je predstavnike medija da uđu na ulaz Slavija. Ove godine je obezbeđeno više ulaza: Slavija, iz Resavske ulice, ugao Makedonske i Kolarčeve, Prizrenske ulice, Zelenog venca i hotel Moskva.

Novina je što će kada šetnja bude završena program biti nastavljen u Studentskom parku, gde će biti obezbeđen poseban ulaz.

Takođe, novina je što će prajd info centar raditi do proleća, a ne samo mesec dana, kao ranijih godina.

Ponovo će biti upućeni zahtevi vladi, a Jovanka Todorović je rekla da imaju sedam zahteva: traži se odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, objektivno izveštavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

2021 © - Vesti online