Petak 14.09.2018.
05:30
b92.net

Nebrušeni dijamant za kojim Evropa ludi: Nije sve u moru

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kanjon Tare 

Najdublji kanjon u Evropi, a drugi najdublji na svetu nakon Velikog kanjona Kolorada u SAD. Dugačak je 78 kilometara, a njegova dubina ide i do 1.300 metara. “Suza Evrope“, kako je drugačije zovu, jeste velika prirodna i turistička atrakcija ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi.

Kanjon Pive

Deo evropske rute E 762 na jugozapadu Crne Gore blizu granice sa BiH. Putovanje je nabijeno adrenalinom dok se Piva vešto probija kroz planine Bioč, Volujak, Maglić i Pivsku planinu. Izvrstan panoramski pogled, mnogo serpentina duž 33 kilometra dugog puta u kom kanjon dostiže dubinu i do 1.200 metara.

Kanjon Morače

Čuveni, da ne kažemo ozloglašeni kanjon predstavlja jedan od najspektakularnijih puteva u svetu. Ispresecan velikim brojem litica i tunela i divlje lepote koja drži vozače na konstantnom oprezu.

Kanjon reke Morače deli Sinjevačke planine, a nalazi se između Podgorice i Kolašina. Duž kanjona Morače obavezna su i stajanja kako biste se divili prelepim kontrastima – tamnim liticama, zelenim rekama i belim vrhovima Bjelasice. Lepota koja plaši!

Kanjon Nevidio

U centralnom delu Crne Gore na samo 55 kilometara od Nikšića nalazi se kanjon Nevidio, deo reke Male Komarnice koja izvire u podnožju južnih padina Durmitora, u Dobrom Dolu. Reka ponirući prolazi između vrhova Boljskih greda i Lojanika da bi se ponovo pojavila u pitomoj dolini.

Baš taj prolaz naziva se kanjon Nevidio i predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju, ali i mesto kroz koje prolaze samo najhrabriji i istinski ljubitelji prirode. Kanjon s pravom novi ime Nevidio jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i ljudskom oku postaje nevidljiva naredna skoro dva kilometra. Nakon dva bezuspešna prolaska prvi su ga otkrili članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića 1965. godine, te sa oskudnom opremom istraživali lepotu na koju ljudsko oko nije naviklo.

Kanjon Mrtvice

Malo poznati dragulj svih ljubitelja hajkinga koji se nalazi na samo 40 kilometara od Podgorice. Lepota kanjona oduzima dah svima koji se odvaže da ga prođu, a veliki broj mostića, čista tirkizna voda koja juri svojim putem i vodopadi samo su deo rute koji će znatiželjni avanturisti morati da prođu. Tek poneka rustična kućica i farma dočekaće vas u dolinama okruženim velikim stenama. Tu se nalazi i jedinstveni most koji je 75 odsto otvoren, a urezan je u liticu i počinje na oko pet kilometara puta.

Tekst preuzet sa sajta 92putovanja

2024 © - Vesti online