Sreda 12.09.2018.
19:11
Z. M. - Vesti

Ćirilica na tri adrese

Z. Mirković
Đaci sa vladikom Andrejom i Srđanom Mijalkovićem

Osim u prostorijama hrama Vaskrsenja Hristovog u Drugom bečkom okrugu, nastava će se održavati i u prostorijama hrama Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu i hrama Svetog Save u trećem okrugu.

- Prosvjetina škola pruža jedinstvenu mogućnost u Beču da deca nauče i podignu nivo znanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma, da saznaju više o sebi, svom narodu i kulturi, dobiju više samopouzdanja i budu ponosni na svoje poreklo.

Samo ako dobro zna svoj jezik, dete će moći da kvalitetno nauči i strani. Samo ako dobro nauči svoj maternji, imaće sutra veću mogućnost izbora i obrazovanja - istakao je profesor Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Austriji.

Tokom prethodnih pet godina, kroz Prosvjetinu školu srpskog jezika prošlo je više od hiljadu mališana, a škola je besplatna.

- Ukoliko dobro zna svoj jezik, korene, tradiciju i identitet, dete će se lakše snaći u društvu, biće bolja osoba i imaće više šansi za uspeh, kako u zemlji u kojoj živi tako i u otadžbini i svuda u svetu. Sutra će ta deca imati dovoljno znanja da se ne stide svojeg rodnog kraja, svojeg naroda i zemlje iz koje potiču, već da budu dobri primeri i pozitivni predstavnici svojeg naroda i ravnopravni građani zemlje u kojoj žive - dodao je Mijalković.

Pozdrav budućim drugarima

Predškolske grupe

- Kroz rad i učenje sa vrsnim pedagozima, druženje sa vršnjacima, izlete i ekskurzije, susrete sa odabranim gostima, zanimljive projekte i aktivnosti, svi učesnici imaju priliku da u dobroj atmosferi razviju svoje sposobnosti, kako u znanju jezika i kulture, tako i u kreativnom smislu. U školi postoje i predškolske grupe Mala pričaonica, šareni i zanimljivi Likovni razred, a deluje i sjajni i vrlo uspešni Mali hor Prosvjete, koji je tek lepa priča za sebe - navodi Mijalković.

Mali hor Prosvjete
2024 © - Vesti online