Četvrtak 13.09.2018.
00:54
Lj. Ivanović - Vesti

Migranti hrane desnicu

Epa/Marcus Ericsson
 

Treća najjača partija su Švedske demokrate, a reč je o stranci koja je počela kao otvoreno nacistička - njihovi originalni članovi dolazili su na sastanke u nacističkim uniformama, a u međuvremenu se manje ili više uspešno reformisala - iako je i tokom ove kampanje morala izbacivati članove zbog rasističkih ispada ili povezanosti s neonacističkim organizacijama.

- Naravno da sam razočaran da je stranka ukorenjena u nacizmu mogla dobiti toliko glasova. Mi ćemo okupiti sve dobre snage i opirati se i pokazati da je drugačije društvo moguće - prkosno je svojim članovima poručio predsednik socijaldemokrata i aktuelni premijer Štefan Leven.

Nemačko-poljski analitičar Jašča Munk je dao koristan komentar na rezultate švedskih izbora.

- Postoji iskušenje da vidimo sve izbore kao tačku preokreta. Znači li ovo da će populisti pobediti svuda? Ili je populistički talas dosegao svoj vrhunac? Ni jedno ni drugo. Populisti rastu već dugo vremena. To ne znači da će uskoro pobediti svuda - naveo je Munk i dodao:

- Ali stranka koju su osnovali neonacisti završila je druga u jednoj od najbogatijih zemalja u Evropi. Teško je osećati se dobro oko toga.

Pitanje za čitavu Evropu je zašto se to događa?

Dopisnik "Gardijana" iz Stokholma Džon Henli u svom članku daje dobar uvid u dramatičnu situaciju koja je jedan deo švedskih glasača gurnula udesno. Prošlog meseca, nedaleko od predizbornog štanda socijaldemokrata na trgu u pretežno imigrantskoj četvrti Stokholma Rinkebi, maskirani mladići zapalili su pet automobila.

U Geteborgu ih je u isto vreme preko noći zapaljeno čak 80. Palež postaje redovna pojava u ovoj skandinavskoj zemlji - prošle je godine zapaljeno 1.457 automobila.

Desničari su širom Švedske počeli da organizuju noćne građanske patrole na ulicama. Pokret nazvan Odinovi vojnici započet je u Finskoj, ali se brzo proširio u ostale skandinavske države, pa i dalje.

I nije samo Švedska uzdrmana nizom slučajeva seksualnog zlostavljanja, silovanja, ubistava, terorističkih i drugih napada koje su počinili migranti. Zbivanja u nemačkom Kemnicu su za opomenu.

Svi se slažu da je istorijska migraciona kriza dolila ulje na vatru. Desnica jača u Nemačkoj, Francuskoj, Finskoj, u Austriji, Poljskoj, Italiji i Mađarskoj su na vlasti, sve su dominantniji u Holandiji, Češkoj i Danskoj na primer.

Nacisti se ne skrivaju

Iako je gotovo sigurno da svi demonstranti protiv migrantskog nasilja u Kemnicu, kao i u drugim nemačkim gradovima, nisu neonacisti, parole i podignute desnice ne ostavljaju nikakav prostor sumnji da neki od njih to jesu i da ih je revolt zbog migrantskog nasilja ohrabrio da izađu na svetlo dana - baš kao i u Americi. "Nacional-socijalizam! Sada! Sada! Sada! Mi smo narod! Slobodni, socijalni, nacionalni!", jasno se i glasno čuje na snimcima s protesta u Ketenu.

Razumeti strah

Neke od ekstremnih stranaka mnogo su jače od drugih, neke su u nezaustavljivoj uzlaznoj putanji, dok druge stagniraju ili čak opadaju - stoga nije uopšte izvesno, kao što pesimisti predviđaju, da će desni ekstremisti zavladati Evropom, a kamoli da će se ponoviti najmračnije poglavlje evropske istorije, ono iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.

Ipak, nema sumnje da je ova radikalna struja desnice, koja s umerenim konzervativcima i demohrišćanima nema previše zajedničkog, nova konstanta evropske politike. Liberalna demokratija je u Evropi nadvladala ovakve izazove i ranije, bilo s levice, bilo s desnice. Ali da bi to uspela i ovaj put, političari establišmenta moraju ozbiljno da shvate strahove, dileme i ogorčenje glasača na kojima nacionalisti tako uspešno manipulišu.

 

2024 © - Vesti online