Utorak 11.09.2018.
23:55
blic.rs, Vestionline

Đavo "umešao prste": Prevedena pisma "uklete" kaluđerice

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema priči, sestra Marija probudila se jednog jutra 1676. godine prekrivena mastilom, pošto je provela noć pišući pisma.

Marija, koja je u manastiru bila od svoje 15. godine, vrištala je i onesvestila se dok je pisala zabeleške, koje joj je, prema njenim rečima, diktirao sam đavo.

Tvrdila je da je to bio deo Lucifereovog plana da je okrene protiv Boga i ubedi je da služi zlu.

Pisanje je uključivalo bizarnu mešavinu slova arhaičnog pisma i niko nije bio u stanju da odgonetne poruku.

Danas je tajanstveni tekst još uvek netaknut i, zahvaljujući istraživačima iz naučnog centra Ludum u Italiji, deo ovih spisa je dešifrovan.

Proboj je načinio softver otkriven na crnom tržištu.

- Čuli smo za softver koji predstavlja inteligentan servis za dekodiranje, koji smo dodatno opremili sa starim pismima Grka, Arabljana, Latina i runama, za čija slova verujemo da su se našla u pismima i pokazala da su zaista demonska - izjavio je za "Tajms", Danijele Arbate, direktor centra.

Pisma opisuju Oca, Sina i Svetog Duha kao "mrtvi teret" i insistiraju da "Bog misli da može da oslobodi smrtnike", ali da "sistem ne radi ni u čiju korist".

Idu čak toliko daleko da tvrde da je čovek stvorio Boga.

U njima se nalazi i napomena koja upućuje na reku Stiks, koja u grčkoj mitologiji razdvaja svet živih od Podzemlja.

- Možda je sada Stiks izvestan - stoji u jednom od njih.

Uprkos otkrićima, Danijele ne veruje da je sestra Marija bila zaposednuta, već da je umesto toga verovatno patila od "poremećaja nalik na šizofreniju".

- Lično verujem da je kaluđerica posedovala dobro poznavanje jezika, što joj je omogućilo da stvori kod i verovatno je da je patila od šizofrenije, zbog čega je zamišljala dijaloge sa đavolom - navodi on.

2024 © - Vesti online