Četvrtak 13.09.2018.
05:30
republika.rs, vestionline

Evropski putevi kojima je najlepše voziti se u jesen

pixabay.com
Jezero Komo

Neka putovanja nemaju za cilj da se stigne na određeno mesto, već da se uživa u samom putu. Ovakav vid turizma je idealan za one koji vole da provode vreme u svom četvorotočkašu jer imaju mogućnost da stanu i vide predele koji oduzimaju dah, pogotovo na jesen, u Evropi. Dakle, proverite da li je auto spreman za put i izaberite jednu od destinacija koje će vas sigurno oduševiti.

Jezero Komo, Italija

Jezero Komo je super i leti zbog plivanja, sunčanja i sladoleda, ali vredi odložiti posetu ovom mestu za jesen, kada se pretvara u bronzani pejzaž u kome dominiraju crvene i zlatne boje reflektovane u vodi. Najbolji način da to i vidite jeste da kolima krenete starim putem Regina, koji spaja zapadnu obalu sa elegantnim vilama i gradićem Menađio. Možete ručati u restoranu "Trattoria la Vecchia Magnolia" i pojesti sladoled u poslastičarnici "Gelateria Edo".

Transfagarasan, Rumunija

Put dug 90 kilometara kroz Transilvaniju su mnogi proglasili za najbolji zbog izazovnih serpentina i nagiba. A kao bonus za sve ljubitelje jeseni, dolina se od septembra pretvara u zlatni raj. Na putu ćete videti Fagaras planine, sela Baskov i Kartisoara, a u jednom trenutku nalazićete se na nadmorskoj visini od 2.100 metara. Taj deo puta zimi inače zatrpa sneg, što je još jedan razlog da krenete već u jesen. Kada prođete selo Kapataneni, pogledajte gore u pravcu zamka Poenari, koji dramatično stoji na litici. Obavezno se zaustavite i kod jezera Balea i uživajte u pogledu.

Romantični put, Nemačka

Nema boljeg perioda za posetu zamku Nojšvajštajn u Bavariji od jeseni. U septembru i oktobru videćete kako se zamak ponosno uzdiže iznad crveno-žuto-narandžaste šume. To je samo jedan upečatljiv prizor na putu nazvanom Romantika. Put počinje u istorijskom gradu Vircburgu i nastavlja se kroz još nekoliko srednjovekovnih gradova poput Landsberg am Leha, ali i banje Bad Mergenthajm. Sve vreme uz put imaćete pogled na snežne Alpe, a pred sam kraj i na zamak.

N222, dolina Doero, Portugal

Put N222 vodi posetioce kroz najlepše portugalske vinograde putem koji će probuditi adrenalin kod svakog vozača. Put počinje u Pezo de Regua, gde možete posetiti Doero muzej i videti kako se pravi vino, a onda se i provozati istoimenom rekom brodićem pre nego što nastavite dalje. Najbolje je biti suvozač u ovakvoj vožnji, a potreban vam je strastven vozač koji će uživati u manevrisanju neverovatnim serpentinama dok vi uživate u pogledu na predivne vinograde.

Umbrija, Italija

Region koji kombinuje srednjovekovne gradove, doline, odličnu hranu, vino i još lepši pejzaž. U jesen vinogradi postaju spektakularna paleta vibrantno crvenih i žutih boja. Počnite u Spoletu, nastavite kroz Monti Martani, zaustavite se u Bevanji, a usporite ka Asisi i posetite vinski podrum Bibendi i uživajte ne samo u vinima nego i u italijanskim specijalitetima.

2019 © - Vesti online