Sreda 12.09.2018.
03:00
D. Dekić - Vesti

"Vesti" istražuju da li smo plave krvi (3): Kruna u ženskom genu

commons.wikimedia.org
Božjom voljom stigla u Srbiju: Marija Karađorđević

- Crnogorska plemena su se pozivala na tradiciju, a priče koje pleme od kojeg potiče i ko je bio njihov pripadnik i predak, ne mogu se dokumentovati, pa uvek tu ima i predanja i mašte i zrna istine. Teško je reći koje je to zrno kod plemena, dok kod velikih dinastija nema dilema i preci i potomci su dosta rano utvrđeni - pojašnjava Acović.

Zrno istine da je Karađorđe od Vasojevića, naš sagovornik ne spori, ali kako nam pojašnjava Karađorđeviće je krvlju Nemanjića oplemenila kraljica Marija Karađorđević, rumunska princeza koja je udajom za kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića postala jugoslovenska kraljica.

Elizabetin predak Muhamed prorok

Među precima kraljice Elizabete Druge je, kako ukazuje Dragomir Acović, prorok Muhamed koji je osvajao Španiju. Tu vest su proteklog proleća preneli i svetski mediji, navodeći da su marokanske novine "Ousboue" prateći kraljičino porodično stablo u prethodne 43 generacije, ustanovile krvnu liniju preko srednjovekovne muslimanske Španije. Ipak, svi se fokusiraju na njenu vezu sa princezom Zaidom, koja je u 11. veku bežeći od napada na Sevilju, otišla na hrišćanski dvor u Kastilji, uzela ime Izabela, promenila veru i rodila Alfonsa, čiji su potomci dalje stigli do Britanije i imali veze sa kraljevskom porodicom.

- Kraljevske krvi Nemanjića nije bilo u Karađorđevim venama, već je stigla kod kralja Petra Drugog Karađorđevića po ženskoj liniji, odnosno po majci kraljici Mariji - priča Acović.

Marija je bila ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda Sedmog i unuke kraljice Viktorije.

"Vesti" istražuju da li smo plave krvi:

1. Srbija puna Nemanjića

2. Od vojvoda do fudbalera

- Devojke iz porodice Nemanjića udavale su se za evropske vladare i odlazile na tamošnje dvorove, pa se slučajem ili voljom božjom ta Nemanjićka krv putem žena i vratila u Srbiju. Znači ne patrilinearno, već matrilinearno - priča nam Acović i objašnjava da je Marija te gene srpske plemenite nasledila od princeze od Portugala Antonije, koja ih je imala takođe po ženskoj liniji.
Naš sagovornik objašnjava i da kod vladarskih porodica postoji sažimanje predaka, jer se one udaju i žene unutar istog vladarskog kruga.

- Tamo gde čovek ima 300 različitih predaka, dinastije imaju manje od 100 i tako se njihovo daleko poreklo lako dokazuje - priča Acović i dodaje da je kod dinastije Karađorđević u rodoslovu najranija zabeležena loza kraljeva Veseksa iz Velike Britanije koji potiču iz šestog veka.

Megan i Hari rođaci

Šokantna vest da je Megan Markl potomak engleskog kralja Edvarda Trećeg iz 14. veka, stigla je uoči udaje za princa Harija od istraživača sa bostonskog Istorijskog geneološkog društva Nove Engleske. Megan, koja je crnkinja, i Hari su, kaže, rođaci u 17. kolenu, a ona je sa engleskom kraljevskom kućom, prema rečima tog istraživača, povezana preko Vilijema Skipera, pretka Meganinog oca, koji je 1639. stigao u Boston. Sada vojvotkinja od Saseksa je, kaže, u srodstvu i sa osam američkih predsednika i glumcima Džejmsom Dinom i Rojom Rodžersom.

Sutra - "Vesti" istražuju da li smo plave krvi (4): Političke podvale lažnih plemića

2024 © - Vesti online