Sreda 12.09.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti

Miloševićem zgazio nezavisno Kosovo

Tanjug
Naljutio Prištinu: Aleksandar Vučić u Kosovskoj Mitrovici

Kadri Veselji, tzv. čelnik parlamenta ocenio je da se nastavlja nasleđe Miloševića, a Enver Hodžaj, zamenik tzv. premijera Ramuša Haradinaja ukazao da Vučić sa Miloševićevim idejama "igra opasne igre".

List "Bota sot", koji ima drugačiji pogled od ostalih medija, smatra da ponižavanje Albanaca može da se zaustavi samo protestom za uklanjanje "lažnih heroja prištinske vlasti", Zeri se bavi Vučićevom nacionalističkom retorikom, a "Koha ditore" navodi da je potkopao "državu Kosovo" i proslavio bivšeg "šefa" Slobodana Miloševića.

Štampa na nemačkom jeziku primećuje da je Vučić, posle najave brzog rešenja na Kosovu promenio ploču i uz malo pomirljivih reči, malo stare retorike i pohvala Miloševiću ostao nacionalista koji ima za svakog po nešto. "Zidojče cajtung" piše da su "besne tirade i zapaljene barikade dovoljan dokaz da je konflikt još daleko od rešenja" a da je Vučić poslao poruku "sa kompromisom ne može računati ni na duži rok".

Delavi: Više rada, manje buke

Oglasio se putem Tvitera i Ambasador SAD u Prištini, Greg Delavi navodeći da je potrebno još više rada da se smanje tenzije i da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine.

- Nadam se da će ovaj vikend biti doživljen kao pozitivna prekretnica. Bio je težak vikend. Cenim trud da se osigura bezbednost, a miroljubivi protesti bi bolje pokazali Kosovo koje znam - napisao je na Tviteru.

- Čemu sav ovaj cirkus? Kako to da Vučić i Tači navodno teže rešenju, ali onda na prvoj krivini izleću sa puta kompromisa? Izgleda da će teatar potrajati - piše Adelhajd Fajlke, urednica Evropskog odeljenja, a bečki "Regionalni Zidvest prese" podseća da razvoj prethodnih dana i odbijanje susreta u Briselu pokazuje "da je sve teatar", a da Zapadni Balkan ostaje polje napetosti, sa malo nade u napredak.

Bečki "Standard" navodi da je Vučićev govor, sa pohvalama Miloševiću, bio "veoma udaljen od kritičkog pogleda na sopstvenu istoriju". Dodaju da Vučić, prizivanjem starog narativa o zaveri inostranstva protiv "Srba", pokazao da i dalje razmišlja nacionalistički. Srpski mediji su uz pohvalnu priču o boravku Vučića na KiM, istakli naslovnice "Neće nam oteti naše na Kosovu", "Hoćemo mir, a ne oružje, mitove i nebesku Srbiju", "Pobedićemo bez krvi oružja i mrtvih"...

2024 © - Vesti online