Utorak 11.09.2018.
15:37
Lj. Ivanović - Vesti

Rasisti kroje vladu?

pixabay.com
 

Nakon prebrojanih glasačkih listića u gotovo sva 6.004 okruga, sa 40,6 posto glasova u blagom vođstvu se nalazi vladajuća stranka levog centra Socijaldemokrate premijera Stefana Levena. S druge strane, četvoročlani blok desnog centra Savez, koji se sastoji od konzervativne Stranke umerenih, Stranke centra, liberala i demohrićana, koji na mestu premijera vide konzervativnog vođu Ulfa Kristersona, trenutno osvaja 40,3 posto glasova.

Time koaliciji livog centra u parlamentu od 349 zastupnika pripada 144 mesta, a Savezu 142, a s obzirom na to da niko nema potrebnu većinu od 175 mesta, to ukazuje na neizvesnosti u vezi formiranja vlade. Nacionalističke Švedske demokrate trenutno dobijaju 17,6 posto glasova, značajno više od prošlih izbora, kada su imali 12,9 posto podrške, ali i puno manje od 25 odsto koliko im je predviđano.

To im donosi 63 poslanička mesta, a njihov čelnik Džimi Akeson poručio je nakon objavljenih privremenih rezultata kako je spreman da razgovara i sarađuje sa svim ostalim strankama, kazavši kako dobitak na ovim izborima želi da prevede u stvarni uticaj.

Nada se da njegova stranka, koja se zalaže za izlazak iz EU i obustavljanje imigracija, može imati odlučujuću ulogu u pregovorima oko formiranja vlade.

Akešon je čelniku koalicije desnog centra Kristersonu poručio da bira između traženja podrške od Švedskih demokrata i još četiri godine vlade socijaldemokratskog premijera Levena.

Kristerson je, pak, nakon objave preliminarnih rezultata poručio Levenu da je vreme da odstupi sa svoje pozicije, dok je istovremeno odbacio mogućnost saradnje s Akesonovom strankom.

- Ovi izbori su referendum o našem blagostanju. Takođe se radi o pristojnosti, o pristojnoj demokratiji i sprečavanju da Švedske demokrate, ekstremistička, rasistička partija, imaju ikakav uticaj u vladi - rekao je premijer Švedske Stefan Leven.

Inače, socijaldemokrate su svaki put od 1917. godine osvajali najviše glasova, ali je i poslednji rezultat najslabiji u poslednjih 100 godina.

Leven: Oni slave Hitlera

Premijer Leven je kazao da ne namerava da odstupi, pritom pozvavši koaliciju desnog centra na međublokovsku saradnju kako bi se našao izlaz iz političke "slepe ulice". Pobornicima je poručio da su Švedske demokrate "slavili Hitlera i rasplamsali plamen rasizma", ustvrdivši da umerene stranke imaju "moralnu odgovornost" za formiranje vlade.


Najšire otvorili vrata

Ovi izbori su bili prvo izjašnjavanje Šveđana otkako je vlada 2015. dozvolila ulazak 163.000 migranata u zemlju s 10 miliona stanovnika. Iako je to mnogo manji broj migranata nego što je te godine primila Nemačka, ipak je bio najveći broj primljenih migranata po glavi stanovnika u Evropi. Švedske demokrate i njihov lider Džimi Akeson su radili na promeni svog neonacističkog imidža dok su istovremeno rušili konvencije o tome šta Šveđani mogu otvoreno da kažu o imigraciji i integraciji, a da ne budu označeni kao rasisti.

2019 © - Vesti online