Sreda 12.09.2018.
00:23
Đ. Barović - Vesti

Kamenje leti pred izbore

M. Karović
Milorad Dodik

Na polaganju kamena temeljca za novi most na reci Vrbanji došlo je do sukoba između obezbeđenja predsednika Srpske Milorada Dodika i Draška Stanivukovića, odbornika PDP u Skupštini Banjaluke.

Međutim, potpuno je nejasno da li je ovaj incident bio spontan ili unapred pripremljen, kao i da li je to bio pokušaj napada na Dodika i Željku Cvijanović, premijerku RS ili se dogodilo - obratno?!

Na vanrednoj konferenciji za novinare, predsednik RS je izjavio da on nije nikoga udario, već da je reč o pokušaju izazivanja incidenta u režiji opozicije.

- Nije se desio nikakav incident. Niko nikoga ovde nije udario. Neki su poslali decu da donesu kamenje i ometaju skup u Čelincu - rekao je Dodik i pozvao na fer i poštenu kampanju.

Cvijanovićeva je dodala da je reč o "poslednjoj fazi truljenja opozicionog bloka koji je truo" i ocenila da se radi o bezobrazluku i neverovatnom scenariju.

Međutim, lideri opozicionog Saveza za pobedu najoštrije su osudili - napad predsednika Srpske na Stanivukovića, tvrdeći da je Dodiku trebalo "samo tri dana u predizbornoj kampanji da pokaže nasilničko lice i da nastavi tamo gde su njegovi poslušnici stali - sa vređanjem i batinanjem neistomišljenika".

"Svako pravdanje Dodikovog nasilništva je nerazumno i uvredljivo", ističe se u saopštenju SZP.
Stanivuković, koji je poznat po raznim "performansima" na račun aktuelne vlasti, kasnije je objasnio da je u ruci zaista imao kamen, ali ne da bi njim gađao Dodika, već da bi ga on postavio u temelje novog mosta.

Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezednosti, tvrdi da nije reč o međustranačkom sukobu, već unapred izrežiranom događaju.

- U nedelju je pokušan napad na Dodika, a samo dan ranije je napadnuta glavna tužiteljka BiH, Gordana Tadić. Ta dva incidenta ne samo što nisu odvojena, već dokazuju da je reč o strategiji koja se koristi pri izvršenju specijalnih operacija tajnih službi. U konkretnom slučaju, ovde je planirani cilj izazivanje nemira u Republici Srpskoj - tvrdi Galijašević.
Na pitanje koja obaveštajna služba stoji iza svega, ovaj stručnjak nema dileme.

- Sve ukazuje na rad AID, nekadašnje bosanske tajne službe koja je posle niza kontroverzi na kraju rasformirana. Međutim, kadrovi AID ne samo što i dalje rade, već su na čelnim pozicijama u novoformiranoj Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH. Tu treba tražiti stratege ovih događaja - navodi Galijašević.

Paralelni obaveštajni sistem

Galijašević upozorava da je u BiH najozbiljniji problem postojanja paralelnog obaveštajnog sistema.
- Mada su pod pritiskom Zapada ukinute sve entitetske obaveštajne službe, očigledno je to učinjeno samo na papiru, a u praksi je AID uz svu logističku i materijalnu pomoć mahom SDA, nastavila nesmetano da radi unutar Federacije BiH. "Rukopis" ove službe je prepoznatljiv i Hrvati u Federaciji su više puta ukazivali na problem da je AID i dalje živ, aktivan i opasan po mir u zemlji. U saradnji sa stranim službama i poslušnicima iz Saveza za promene, primenjena je strategija poznata u korišćenju takozvanih specijalnih operacija. Politička kampanja je tu samo povod, a ne i cilj svega - zaključuje Galijašević.

Automobil čekao

Stanivuković je na svom Fejsbuk profilu objavio video-snimak incidenta na kojem se vidi kako drži kamen u ruci i kako se gura sa nekim, a zatim i kako tvrdi da ga je upravo udario Dodik. Ali, na snimku se vidi jedino guranje sa članom obezbeđenja predsednika.
Alternativna televizija je objavila snimak na kome se vidi da su Stanivukovića u automobilu čekali Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova u Savetu ministara i njegov vozač, što može da ukaže da je planirano izazivanje incidenta.

2024 © - Vesti online