Utorak 11.09.2018.
11:30
www.dw.com

Dojče vele: Rusi se igraju velikog rata, a Kina...(VIDEO)

EPA-EFE/Anatoly Maltsev
Ruska mornarica je spremna (Foto: Arhiva)

"Rusija uvežbava vođenje velikog rata"

Na vojnim manevrima pod zvaničnim nazivom "Istok 2018“, od 11. do 18. septembra učestvuju jedinice iz više ruskih vojnih oblasti, uključujući i brodove Pacifičke i Severne ratne flote. Biće to najveća vojna vežba u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Prema navodima ruskog Ministarstva obrane, učestvovaće gotovo 300.000 vojnika, više od 1.000 aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, oko 36.000 tenkova i drugih vozila, kao i oko 80 ratnih brodova. Vežbe će se odvijati na pet različitih mesta, kao i u vodama Japanskog, Berinškog i Ohotskog mora.

Takvi manevri za nemačke stručnjake nisu veliko iznenađenje. Gustav Gresel, iz Evropskog saveta za spoljnu politiku (ECFR) sa sedištem u Berlinu, podseća da ruska vojska svake godine održava vežbe u, kako sami kažu, "različitim strateškim pravcima": prema jugu, zapadu ili istoku. Između toga, održavaju se i manevri u centralnim delovima zemlje.

- Sada je ponovo na redu istok. To je uobičajeni plan održavanja manevara - naglašava Gresel.

Ni veličina vežbe nije iznenađujuća, smatra Sara Pagung iz Nemačkog udruženja za spoljnu politiku (DGAP) iz Berlina.

"Vojne vežbe na istoku uvek su veće od onih na zapadu zemlje, s obzirom na to da na osnovu Bečkog dogovora na zapadu postoji ograničenje broja vojnika koji smeju da učestvuju u vojnim vežbama. Na istoku to nije slučaj". Reč je o Ugovoru o snazi konvencionalnih snaga u Evropi, kojim se faktički ograničava obim vojnih vežbi u evropskom delu Rusije.

Pagungova dodaje da veličina vežbe ima veze i s njenim ciljem. "Kada pogledamo koje su jedinice u nju uključene i u kojoj snazi, jasno je da Rusija uvežbava vođenje globalnog rata, što uključuje i nuklearno naoružanje".

Kinezi učestvuju zajedno s Rusima

Posebno zanimljivo u vezi s ovim manevrima jeste učešće kineskih vojnika. U poređenju s Rusima, oni šalju vrlo mali broj vojnika: svega 3.000, uz nekoliko aviona i helikoptera. Od 2003. te dve države održale su oko 30 zajedničkih vojnih vežbi, ali Kinezi do sada još nikada nisu učestvovali u ruskim strateškim manevrima. Tu čast su do sada imali samo bliski saveznici Moskve, poput recimo Belorusije u manevrima na zapadu Rusije 2017. godine.

Gustav Gresel napominje da Kinezi delimično raspolažu čak i sa modernijom tehnikom od Rusa.

- Ali kada je reč o školovanju oficirskog kadra, ili kada se radi o premeštanju i fleksibilnom rukovođenju trupama, oni tu za Rusima znatno zaostaju. Osim toga, u očima kineske vojske Rusi imaju veliku prednost i zahvaljujući iskustvima koja su stekli u ratovima u Siriji i Ukrajini. Tu Kinezi žele štošta da nauče - uveren je nemački stručnjak. 

Američka noćna mora?

Gresel napominje i da približavanje Rusije i Kine u vojnoj sferi za SAD predstavlja "noćnu moru".

- To približavanje dveju zemalja nije ništa novo. Za Kremlj su veliki neprijatelji pre svega Zapad, odnosno SAD. Kina, koja bi čisto vojno gledano trebalo da predstavlja veću opasnost, ne čini ništa što bi moglo da uzdrma unutrašnju stabilnost ruskog sistema vlasti. Zbog toga se Kina ne doživljava kao strateški izazov, već isključivo Zapad - zaključuje Gresel.

2024 © - Vesti online