Sreda 12.09.2018.
02:30
mondo, vestionline

Koliko treba da traje "akcija"

wallpino.com
 

Muškarci se često hvale u društvu kako su izdržljivi u krevetu, ali činjenica je da niko ne želi zaista "akciju" koja traje cele noći.

Istraživanja pokazuju da žene najviše uživaju u seksualnom odnosu koji traje 20 minuta do pola sata, nikako duže od sat vremena. Ali, postoji li neko idealno vreme koliko bi trebalo da traje seks?

- Nije važno koliko odnos traje, važno je koliko su oboje partnera time zadovoljni - kaže psiholog i seksolog dr Beki Spelman.

- Često postoji medicinski razlog da seks traje kraće, moguće zato što ženama postaje neprijatan iz različitih razloga. Na primer, one koje imaju infekciju urinarnog trakta možda primećuju da kraći odnos rezultira manjim brojem infekcija.

Takođe, pošto većina žena ne može da doživi vrhunac samo od penetracije, možda u tom delu odnosa uživaju manje nego u drugim, pa zato i kraće traj - objašnava Spelmanova.

 

"Za mnoge parove seks nije samo zadovoljstvo, već intimnost i bliskost, pa im odnos koji kratko traje možda predstavlja kompromis za to koliku bliskost osećaju prema partneru.

Na kraju krajeva, ako su oboje partnera zadovoljni, nije važno koliko dugo traje seks. Pravo trajanje odnosa je ono u kojem oboje uživate".

Psiholog ističe da neki ljudi imaju previše visoka očekivanja kada je reč o seksualnom životu, zbog čega bivaju razočarani.

- Svako ima različita očekivanja. Neki parovi vole na brzaka i to ih ispunjava zadovoljstvom, drugi možda misle da je odnos koji kratko traje neuspeh. Najvažnije je da otvoreno razgovarate o potrebama i jednog i drugog, kako biste na vreme rešili probleme, ako ih ima - kaže Spelmanova.

S obzirom na to da "akcija na brzaka" nije nužno loša stvar, odakle onda to uvreženo mišljenje da bi seks trebalo da traje cele noći ili barem satima?

- Mislim da dolazi odatle što muškarci na sebe stavljaju pritisak da moraju da se 'pokažu'. Oni često osećaju da treba da impresioniraju partnerku, da su odgovorni za zadovoljstvo oboje. To nije tačno. Oboje partnera treba da se potrude da seks bude prijatan - ističe psiholog i seksolog.

Dakle, dok god ste oboje zadovoljni, nebitno je koliko vaš odnos traje - da li rušite svoj rekord u trajanju ili uživate "na brzaka"...

2024 © - Vesti online