Utorak 11.09.2018.
11:50
b92.net, Dnevnik

Nekad žvake, a sad kese umesto kusura

pixabay
Foto: Ilustracija

Tu rečenicu su, otkada je uvedena obaveza plaćanja plastičnih kesa, mogli čuti mnogi.

Međutim, i bez novog štosa za sakupljanje para, domaći potrošači se prema kusuru odnose u najmanju ruku ležerno. Teško da ćete koga videti da čeka pred kasom da mu se vrati dinar pa i šest dinara. Za takav stav stručnjaci krive mentalitet - sramota ih da čekaju za siću. A zna se - mentalitet se najteže menja, piše novosadski Dnevnik. 

Kupovina plastičnih kesa nije jedini način da se potrošačima naplati ono što nisu kupili. Ima tu još začkoljica, kao, recimo, zaokruživanje cena. U Srbiji živi oko sedam miliona stanovnika i ima oko dva i po miliona domaćinstava.

Neka samo svako domaćinstvo dnevno na kusuru izgubi ili oprosti dinar i eto dva i po miliona dnevno. Tako na godišnjem nivou dobijemo 800 miliona dinara jer mesečno poklonimo bar 75 miliona. 

Kupac koji se u radnji nađe prvi sa  novčanicom koja se kod nas smatra krupnijom od, recimo, 500 dinara, a želi da kupi hleb, ili mleko, kiflu, jogurt, što spada u česte jutarnje kupovine, ima problem. Obično se račun ne zvaršava nulom pa kupcu ostaje da čeka ili oprosti kusur.

Vlasnici radnji i drugih manjih prodajnih objekata obično objašnjavaju da ostave u kasi prodavcima bar hiljadarku u kovanicama. Međutim, to izgleda nije rešenje za pomenuti probem.. 

Dok vlasnici radnji krive trgovce da oni uskraćuju kusur, potrošačke organizacije, s druge strane, opominju ih da isto to rade oni sami. Postupak je malo sofisticiraniji i ide preko zaokruživanja cena.

Kod nas se one iskazuju u parama. Po važećim propisima, ukoliko je cena na dva zadnje decimale od 0 do 50 para, zaokružuje se na manje. Recimo, za 399,49 plaća se 399 dinara. Međutim, ako je cena 399,51 dinara ili više, kupcu će se pazar računati kao 400 dinara. Sticajem tih okolnosti, u našim radnjama su cene s 51 parom neuporedivo brojnije nego onih gde je ispisana suma para niža od brojke 50.

Štaviše, kod nas baš ima mnogo cena koje se završavaju s 99,51 parom jer trgovci smatraju je to dobar način da se kupac odluči za pazar iako će platiti baš tih 49 para više koji su ga namamile na pazar.

2024 © - Vesti online