Utorak 11.09.2018.
10:03
rts.rs

Gujon: Neću odustati od pomoći Srbima

A. Čukić
Arno Gujon

- Imam zvanično osam dana, svakako da ću da se žalim, da koristim sve legalne procese koje imam na raspolaganju i da kucam na sva vrata međunarodnih organizacija, misija, kako na KiM, tako i u Beogradu. Počeli smo da objavljujemo i u Francuskoj šta se dogodilo. Ne mogu da se pomirim sa tim da više neću moći da upalim sveću u Visokim Dečanima, gde sam se krstio, da neću moći da vidim svoje prijatelje, kumove - rekao je Gujon.

On je za RTS ispričao kako ga je kosovska policija ispitivala i pretresala tri sata, kao i kako su mu pripadnici kosovske obaveštajne službe zapretili da će uprljati njegovo ime, porodicu i imidž. 
Kako je objasnio, zabrana ulaska na KiM izrečena mu je kada je trebalo da ide u selo Perkovce kod Novog Brda kako bi, zajedno sa vladikom Teodosijem, prisustvovao otvaranju farme živine, u koju je uloženo 50.000 evra. 

- Kad sam na prelazu Merdare dao srpsku ličnu kartu cariniku, on je rekao izađi iz auta i naredio policajcu da me privede i stavi mi lisice. Međutim, taj policajac, pošto je bio Srbin, nije hteo da mi stavi lisice, i onda su me odveli u njihove prostorije, gde su me ispitivali i pretresali tri sata, i data mi je zabrana ulaska na KiM, bez obrazloženja, na neodređeno vreme - rekao je Gujon.

Kako je dodao, rekli su mu da će doći specijalna ekipa iz Prištine, pa je pomislio da će morati da ide u Prištinu, da će da ga uhapse.

Međutim, kako je naveo, to je bila ekipa kosovske obaveštajne službe, koja ga je ispitivala ne samo o humanitarnom radu, nego i o člancima u francuskom listu "Figaro" o nehumanim uslovima u kojima žive Srbi, Goranci, Romi na KiM, i o dokumentarcu na francuskoj televiziji o kršenju ljudskih prava i teškom životu.

- Oni su mi rekli "pošto ti prljaš nas u Francukoj mi ćemo da uprljamo tebe, tvoju ličnost, porodicu, imidž, na svaki mogući način, preko svih mogućih kanala" - rekao je Gujon.

On ističe da nije prijatan osećaj kada mu neko posle 14 godina humanitarnog rada zabrani ulazak na Kosmet i napominje da Srbi računaju na tu pomoć i podršku.

- Humanitarna pomoć na KiM je preko potrebna. Vidimo da se oni ne zadovoljavaju time da hapse i privode Srbe na KiM, nego su počeli da privode one koji pomažu Srbima i koji žive u lošim uslovima i koji o tome govore na zapadu - rekao je Gujon.

- Nadam se, imam veru i snagu, volju, iako sam sada potresen i tužan, neću odustati i nastaviću ovu borbu jer to je borba za istinu i pravdu za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji - poručio je Gujon. 

2024 © - Vesti online