Ponedeljak 10.09.2018.
22:12
rts.rs

"Folksvagen" će platiti 9 milijardi odštete?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Suđenja veka u Braunšvajgu trebalo bi da pokaže da li je rukovodstvo "Folksvagena" znalo za nameštanje podataka o izduvnim gasovima dizel motora i pre izbijanja skandala.

Deoničari kažu da su obmanuti, jer bi ranije prodali akcije ili ih ne bi kupovali da su na vreme znali za kriminalne aktivnosti kompanije. Traže da im se nadoknade gubici, zbog prepolovljene vrednosti akcija.

Skandal je izbio kada su američke regulatorne vlasti, u septembru 2015. objavile da "Folksvagenovi" dizel motori emituju daleko više štetnih gasova od propisanog. Akcionari traže 9,2 milijarde evra odštete.

- Folksvagen je, po zakonu, morao da o poverljivim informacijama obavesti investitore i tržište kapitala. Predstavljao se kao lider u novim tehnologijama dizel motora. Još 2008. su znali da ne mogu da ispune tehnološke zahteve i umesto da to kažu, pribegli su prevari i obmanuli sve - kaže advokat akcionara Andreas Tilp.

"Folksvagen" je priznao sistemsko obmanjivanje o stvarnoj emisiji štetnih gasova, ali tvrdi da je prema propisu izvestio akcionare i tržište.

- U ovom procesu se radi o tome da li je 'Folksvagen' ispunio obaveze prema deoničarima i tržištu kapitala. Uvereni smo da jesmo -  rekao je advokat Folksvagena Marks Pfiler.

Afera "Dizelgejt", automobilskog giganta do sada je koštala 27 i po milijardi evra i izgubljeno mesto vodećeg prodavca.

- Folksvagen je počinio smrtni greh, jer su prikrivali skandal. To je neprihvatljivo za kompanije, koje su na berzi. Ovim suđenjem, Nemačka će biti 'amerikanizovana' u pogledu prava akcionara, jer će oni dobiti visoke nadoknade - ocenjuje analitičar Robert Halver.

"Folksvagenova" prevara, mogla bi da ugrozi i "Porše", koji je u njegovom sastavu, a protiv koga su akcionari pokrenuli postupak u Štutgartu.

2024 © - Vesti online