Ponedeljak 10.09.2018.
16:45
Tanjug, Vestionline

Otvorena Nedelja ponosa, parada za vikend

A. Čukič
Parada ponosa će u nedelju, 16. septembra početi u 14 sati

Ðura Ðuričić ispred organizacionog odbora Prajda kaže da je ovo peta parada ponosa koja se održava za redom i dodaje da će ove godine "kuma" parade biti novinarka Suzana Trninić.

Ðuričić navodi da je ovogodišnja novina pokretanje časopisa "Ponos" i ističe da je ohrabrujuće što je Prajd info centar od otvaranja do danas posetilo 2.500 ljudi.

Goran Miletić iz "Civil Rights Defenders" kaže da su dva ključna zahteva LGBT populacije u Srbiji donošenje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu.

- Ove godine smo u magazinu ''Ponos'' pitali premijerku šta misli o našim zahtevima i ona je rekla. To je dobro jer smo dobili zvaničan stav države, to je prvi korak - rekao je Miletić.

On je dodao da će u petak biti održana konferencija o pravnom regulisanju istopolnih zajednica, te da je plan da se svakom poslaniku Narodnoj skupštini da koverta u kome su izložni zahtevi LGBT zajednice.

Kako kaže, iako je skupština u prethodnih 17 godina usvojila niz zakona koji jasno zabranjuju diskirminaciju na osnovu seksualne orijentacije do diskriminacije i dalje dolazi, a niko ne biva kažnjen.

- Prema Akcionom planu za primenu strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2014. do 2018. radni tekst zakona koji reguliše vanbračne odnose istopolnih zajednica trebalo je da bude sačinjen do kraja 2017. godine - rekao je on.

On je podsetio da je Narodna skupština 20 juna 2018. godine usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o matičnim knjigama koji omogućava promenu ličnog imene i JMBG.

- To je iskorak i dobro je za slučajeve promene pola, ali nažalost ova zakonska mera je veoma ograničenog dometa, te je zato neophodno doneti moderdan zakon o rodnom identitetu - rekao je on.

Ovogodišnju Nedelju ponosa svečano je otvorio Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt koji je naveo da je za četiri godine koliko je proveo u Srbiji napravljen određen pomak, ali da situacija i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Kako kaže, Parada ponosa i nedelja koja joj prethodi i dalje se najviše oslanja na aktiviste i organizatore i nije dovoljno prihvaćena od strane običnih građana.

Parada ponosa će u nedelju, 16. septembra početi u 14 sati, kretaće se rutom Slavija, Kralja Milana, Kolarčeva, Trg republike, Vasina, Studentski trg, a u 16 sati će u Studentskom parku biti održan koncert.

2021 © - Vesti online