Ponedeljak 10.09.2018.
15:07
Đ. Janković - Vesti

Pobeda gladnih i golorukih

Đ. Janković
Počast junacima Velikog rata

O značaju Gučevske bitke, koja je bila deo Bitke na Drini, govorio je istoričar, pukovnik dr Miloje Pršić koji je rekao da su "tog septembra 1914. goloruki ljudi, gladni Srbi, bez dovoljno municije, bez dovoljno artiljerije, uspeli da zadaju velike muke znatno jačem protivniku" i da je "cilj Austrogarske bio da Srbiju praktično izbriše sa političke karte Evrope". Borbe na Gučevu, poznate i kao "Bitka iznad oblaka", vođene su 55 dana, od septembra do početka novembra 1914. godine.

Austrougarska je posle poraza na Ceru u avgustu 1914. godine, prve srpske pobede u Velikom ratu, početkom septembra ponovo napala Srbiju sa ciljem da pređe Drinu i prema naredbi feldmaršala Oskara fon Poćoreka zauzme Valjevo 18. avgusta na rođendan cara Franje. Zato je bilo potrebno preći Drinu i ovladati Gučevom i njegovim grebenima.

Srpska vojska je međutim je na Gučevu zaustavila neprijatelja i na ovoj planini vodila se ogorčena bitka, a malobrojnija i lošije opremljena srpska vojska junački je zaustavila višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Odolevala je do 7. novembra kada se povukla, ali je uspela da omogući dovoljno vremena Vrhovnoj komandi i generalu Živojinu Mišiću da pripremi pobedonosnu Kolubarsku bitku. To je bila jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu i jedna od najtežih borbi u Prvom svetskom ratu.

Spomen-kosturnica podignuta 1929.

U čast srpskih junaka Spomen-kosturnicu visoku 15 metara podiglo je 1929. godine Udruženje rezervnih oficira i ratnika kao trajno sećanje na ovu bitku, koja je posebna jer pored srpskih tu leže i poginuli neprijateljski vojnici.
Godišnjica bitke na Gučevu obeležavana je ranije na Preobraženje 19. avgusta, a od pre nekoliko godina to se čini u septembru, u nedelju pre početka Vukovog sabora, bez obzira na datum čime je svečanost stavljena "u odgovarajući istorijski kontekst". 

2024 © - Vesti online