Ponedeljak 10.09.2018.
13:26
b92.net, Vestionline

Tači ne ide u Preševo, "zove" Preševo u Prištinu

EPA/Stephanie Lecocq
Hašim Tači (Foto: Arhiva)

Neimenovani izvori iz kabineta predsednika Kosova izjavili su da će umesto oslaska u Preševsku dolinu, kako je najavljivao, Tači u Prištini u 12 časova dočekati delegaciju političkih predstavnika albanaca Preševa, Bujaovca i Medveđe.

Za sada je, kako se navodi, poznato da će u Prištinu stići dva predsednika albanske zajednice Preševa i Bujanovca Šaip Kamberi i Arifi, kao i predsednik Skupštine Preševa Sami Salihu, zajedno sa liderom DPA Ragmi Mustafom. 


Agnecija Preševa jobe saznaje da će tema razgovora biti mogućnost da se predstavnici albanske manjine sjuga Srbije pridruže procesu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, s ciljem "ponovnog ujedinjenja Presevske doline" nakon "severne okupacije Srbije, posle jučerašnje posete srpskog predsednika Kosovskoj Mitrovici". 

Nakon sastanka, očekuje se da će se Tači i lideri preševske doline obratiti medijima zajedničkom konferencijom. 

Podsetimo, kosovski mediji su ranije preneli nezvaničnu informaciju iz kancelarije kosovskog predsednika da će Hašim Tači zajedno sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku komesarom Johanesom Hanom u sredu posetiti tri opštine na jugu Srbije u kojima žive Albanci. 

- Ta poseta nije najavljena, makar meni. Han je bio pre neki dan i nemamo informacija o tome -  rekao je Dačić za RTS. O tome nije obaveštena ni premijerka Srbije, koja je jutros za TV Prva rekla da kada Vlada dobije takav zahtev odlučiće o njemu. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će MUP u slučaju da Tači uđe na teritoriju Srbije, budući da je z anjim raspisanapoternica, postupati u skladu sa sudskim nalozima.

2024 © - Vesti online