Utorak 11.09.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti

Odavde nema nazad

Tanjug
Oči uprte u Beograd: Građani na trgu u Kosovskoj Mitrovici

U govoru koji je bio kruna njegove dvodnevne posete Kosovu i Metohiji, a direktno su ga prenosile tri srpske televizije sa nacionalnom frekvencijom, istakao je da će pregovarati o rešenju do iznemoglosti, mada, kako je rekao, Srbija nema nikakav nacrt rešenja u Briselu, niti je blizu njega.

- Moja namera je da pobedimo, da Srbija pobedi, prvi put u ne znam koliko godina, bez krvi, bez mrtvih, bez užasa i grobova, već radom, znanjem i decom, da ova zemlja bude velika, ne po tome što će da osvoji Balkan, ili svet, nego po tome što će da osvoji budućnost - naveo je on.
Vučić je dodao da je to njegova ponuda danas, i ponuda za sutra.

- Odavde nema nazad - rekao je predsednik i poručio da će "i u dobru i u zlu država Srbija uvek biti uz svoj narod".

On je dodao da ima ideju za budućnost Srbije i Srba, a to je da budu sačuvani narod, zemlja, mir, institucije i da pokuša uspostavljanje mostova pomirenja sa Albancima.

- Rešenje nije na vidiku, ali nadam se da će ga makar u narednih 10, 20 godina da ga bude jer sve drugo bilo bi kraj za nas na KiM. Želim da verujem da možemo da imamo vekove racionalnih, za 50 godina zašto da ne, i prijateljskih odnosa sa Albancima - rekao je i dodao da će neko nekad u budućnosti morati da postigne dogovor sa Albancima.

Obećao je da kada srpske vlasti budu imale "bilo šta da im kažu oko rešenja, neće to saopštavati ni u Briselu ni u Beogradu, nego upravo njima na Kosovu".

Uz podsećanje da je dolazio mnogo puta na Kosovo i birao trenutke kada Srbima na KiM nije bilo lako, Vučić je kazao da ne zna da li je bilo teže 1998, 1999, 2000, 2004. ili danas.

- Uvek sam smatrao da treba da pokažem da sam sa vama i kroz kakvu muku prolazite. Imam veću odgovornost danas, obavezuje me da se borim za sve vas, za svakog Srbina. Moja je obaveza da kažem da ćemo i u dobru i u zlu uvek biti uz vas i srpski narod na Kosovu. Došao sam i da sa vama razgovaram i kažem istinu o našoj teškoj poziciji. I pre skoro 30 godina mnogo ljudi je dočekalo kraj govora Slobodana Miloševića sećate se kako, pevao je naš narod, s verom i ubeđenjem, "ko to kaže ko to laže Srbija je mala". Imali smo više ratova ne svojom, ali ne ni isključivo tuđom krivicom, Srbi su ginuli za Knin, Sarajevo, Prištinu. Nema nas više ni u Kosovu Polju, u Prištini žive troje Srba - rekao je Vučić.

Zahvalio se "prijateljima iz Rusije koji su bili uz Srbiju kada niko nije". Naglasio je da zbog odgovorne politike Srbija može da bira put u budućnost i u Evropu, ali kako je rekao "ne želimo u NATO, već da čuvamo neutralnost i uspomenu na stradanje naroda 1999."

- I jedni i drugi želimo bolji život za naše građane, moramo da živimo jedni pored drugih zajedno i zato ćemo da pregovaramo do iznemoglosti, ako je potrebno. Mogu za ovu zemlju svima da kažem da nas neće ponižavati, radim to i hoću hiljadu puta ako treba, po cenu mržnje prema meni, jer znam razliku između salonskog i pravog patriotizma. Za mene postoje samo dve stvari koje neću - neću da radim protiv svoje zemlje, neću da lažem svoj narod - kazao je predsednik Srbije.

"Neću da vas huškam"

Naveo i da su na KiM ostali najjači i najhrabriji, da je 1991. bilo tri puta više Srba i da zato govori o realnosti.
- Ne pevam borbene pesme, neću da vas huškam, neću da vam obećavam oružje i municiju, nikome nećemo da dozvolimo da koristi oružje i municiju protiv vas. Vas hoćemo žive, hoćemo srpsku decu, škole za njih, udžbenike, obdaništa, da imate dovoljno posla da poželite tu decu, da imate svega da poželite ovde da ostanete - naveo je on.
Zapitao je imaju li šansu Srbi južno od Ibra bez takvog dogovora i poručio i da su Srbi na Kosmetu potrebni celoj zemlji.
- Naše poruke mira ne nailaze uvek na razumevanje, to smo videli i danas. Ali hiljadu puta ponavljaćemo da hoćemo mir i pružaćemo ruku, makar ona ostala u vazduhu - naglasio je u obraćanju predsednik Srbije.

Rafali i barikade na Vučićevom putu


Uoči mitinga odigrala se prava drama u prepodnevnim satima, jer je Vučić hteo u Banje, selo sa 300 srpskih kuća, okruženo albanskim, za šta je imao i dozvolu takozvane kosovske vlade. Međutim, i pored pokušaja da zbog barikada koje su od jutra postavili kosovski Albanci ide okolnim putem, nije mu pošlo za rukom, jer Kfor i Kosovska policija nisu mogli da obezbede celu trasu, a vlada u Prištini je povukla odobrenje za odlazak. Zato se meštanima sela obratio telefonom, objasnivši da mu je žao, ali nije mogao da dođe, jer to nisu htele prištinske vlasti.

- Nisam mogao da prođem dalje, jer nisam hteo da ugrozim vas i vašu bezbednost. Molim vas da se vi Srbi u Banjama držite ratnički, najsnažnije što možete, a nadam se da ćemo se uskoro videti - poručio je i dodao da mu je žao što nije mogao da im kaže da je doneo odluku u vezi sa vrtićem u mestu, da će i deca i oni živeti bolje.

Poseta je otkazana, jer su veterani OVK blokirali sve puteve ka selu blizu Drenice. Od jutra su podizali barikade ka mestu Banje i u Vojtešu, a sa barikade od zapaljenih guma gađali su flašama ekipu Tanjuga, a nasrnuli su i na dve novinarke Dojče velea, zbog srpskih tablica na automobilu.

Postavili su i transparente na albanskom kojima Vučića optužuju za genocid, a istakli i slike nestalih i ubijenih iz tog kraja. Nosili su i albanske zastave. Predsednik opštine Bekim Jašari je rekao da Vučić može da prođe u taj deo Kosova samo ako se "izvini za počinjene zločine".

Situaciju je dodatno iz Beograda dramatizovao ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštivši da u okolini Drenice, gde Vučić treba da prođe, na pet mesta pucaju veterani terorističke OVK.

On je za to optužio predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija i dramatično napustio gostovanje u studiju Televizije Pink.

Na snimku RTS sa barikada vide se nekoliko stotina Albanaca i veterana OVK koji su put blokirali bagerima i šleperima.

Tim povodom se oglasio i Hašim Tači porukom "građanima Kosova da treba da se uzdignu iznad sebe, svojih rana i mnogobrojnih bolova, da pokažu minimalnu ljudsku kulturu razumevanja i ljudske komunikacije".

Kosovski pasoši

Predsednik Srbije je u Zvečanu kazao da je gotovo uveren da je nemoguće postići dogovor Beograda i Prištine o Kosovu. Borba se, kazao je, nastavlja i da srpski političari treba da se drže zajedno kao što su to činili Albanci '70-ih i '80-ih godina.
Potom je Srbima južno od Ibra poručio da ne brinu, jer "nismo ni blizu bilo kakvog dogovora" i njihov položaj ocenio kao izuzetno težak.
- Ma koliko se trudili i ulagali u Štrpce, Ranilug, Parteš, Pasjane, Klokot, 95 odsto naših Srba ima već kosovsko državljanstvo - kazao je Vučić.

Cveće za Olivera

Aleksandar Vučić je, nakon što je sprečen da poseti Banje, u Kosovskoj Mitrovici položio cveće na mesto gde je ubijen lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović. Uz Vučića je bila Milena Ivanović, Oliverova supruga.

Fikret, drug iz vojske

Tokom posete Vučić se u centru Kosovske Mitrovice sastao sa drugom iz vojske Fikretom Demirijem u poslastičarnici Pelivan. Demiri je pravnik u Ministarstvu kulture u Prištini, inače Goranac, a predsednika je dočekao zajedničkim fotografijama iz vremena JNA. U razgovoru su se setili vojničkih dana, a pričali su i o Crvenoj zvezdi za koju obojica navijaju.

Predsedniku dve zbirke pesama

Predsedniku Srbije je prilikom obilaska Poljoprivredne škole u Lešku učenica Anđela Levirijević poklonila dve zbirke svojih pesama.
- Zbirke posvećene KiM, a jedna od pesama predsedniku Srbije povodom incidenta koji se dogodio u Potočarima - kazala je ona, a Vučić joj se zahvalio i obećao učenicima da "neće biti nezaposleni".
U tom selu je Vučić dočekan povicima: "Aco, Srbine!", a uzvratio da ne može da kaže ono što oni koji mu kliču žele da čuju.

Traktor na dar

Predsednik Srbije je u selu Ibarsko Postenje, blizu Leška, posetio sa svojim sinom Danilom gazdinstvo i poklonio traktor porodici Kovačević, gde su ga kod ribnjaka dočekali brojni meštani.

Milioni za Trepču i vodovod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada Srbije obezbedila sredstva za realizaciju izgradnje vodovoda za Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok.
- Novac postoji, odluka je prošla vladu, Srbija je dala novac iz budžeta, dali smo devet miliona, treba da damo još šest miliona da bismo imali vodovod za Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Zubin Potok - rekao je Vučić.
U Leposaviću je najavio da će država investirati 13 miliona evra u rudnik Trepča i da će biti izgrađena fabrika baterija, u kojoj bi trebalo da se zaposli 300 ljudi.

Opozicija u Prištini: Otima nam deo Kosova!

Kosovska opozicija je burno reagovala na Vučićevu posetu. Lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, smatra da je neprihvatljivo da predsednik "susedne zemlje govori o prirodnim resursima Kosova kao da su njegovi".
Predsednik Socijaldemokratske inicijative Jakup Krasnići je ocenio da je to "prvi korak Srbije da otme taj deo Kosova". Krasnićijev zamenik Dardan Moljikaj je na Fejsbuku napisao da Vučić nije došao na Kosovo da bi posetio Srbe, već da bi slao političke poruke "sa strateških lokacija".

2024 © - Vesti online