Nedelja 09.09.2018.
12:09 >> 12:47h
Tanjug, Vestionline

Dačić: Veliki fijasko Prištine

Tanjug
Ivica Dačić: EU boluje od gluvonemosti

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i sva dešavanja vezana za posetu srpskim enklavama su velika pobeda Srbije u diplomatskom smislu i veliki fijasko prištinske vlasti, ocenio je ministar spoljnih poslova.

On je naglasio da je svaka izgovorena reč predsednika Srbije bila na liniji "onoga o čemu se govori u Briselu, Vašingtionu, Moskvi". 

- To je potreba da rešimo probleme sa Albancima i da otpočnemo novu eru u našim odnosima. Ako se neko tome protivio on nije za mirno rešenje - rekao je Dačić za tv Pink.

Kazao je da ne može da se složi sa ocenom kosovskih vlasti da se narod kod Banja spontano okupio i dodao da su njih okupili oni kojima je smetao prvi dan posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM.

- Mislim da je sve ovo kontraproduktivno za kosovsku stranu i pokazali su sa kakvim se sve problemima Srbi koji tamo žive susreću, jer to je deo njihovog svakodnevnog života - kazao je Dačić.

On je za TV Pink kazao da je predsednik Vučić na Kosovo i Metohiju otišao kao vesnik mira, da promoviše mir, stabilnost, poverenje, promoviše potrebu pronalaženja nekog trajnog rešenja za probleme koji su veliki i istakao da oni koji ne vide te probleme mogu danas na licu mesta da se uvere kako to izgleda.

Dodao je da sever nikada nije bio deo kosovskog sistema.

- Tu je situacija značajno drugačija nego u drugim sredinama, gde su svakog dana izloženi problemima, teranjem da uzmu njihova dokumenta, registarske tablice - kazao je Dačić.


Naveo je i da za 19 godina, prema podacima UNHCR-a, se samo 1,9 odsto Srba vratilo na KiM. 

Povodom obrazloženja Velike Britanije da se situacija popravila i da rasprave o Kosovu mogu da se prorede na sednicama SB UN, Dačić je rekao:

- Kako je situacija popravljena možemo da vidimo danas.

To što nema reakcije iz EU, Dačić kaže da “Unija boluje od neizlečive bolesti, a to je gluvonemost”. 

- Pravi se simetrija krivice a mi ni u čemu ne učestvujemo. Svi koji su dolazili na teritoriju Srbije nikada nisu imali probleme - rekao je Dačić i podsetio da su dolazili i Bakir Izetbegović, Erdogan, Edi Rama...

Podseća da Srbija nije bila u obavezi da traži dozvolu za dolazak predsednika na KiM, već da samo najavi posetu.

Vučić je, kako kaže, svojim obraćanjem Srbima u južnoj pokrajini iznenadio mnoge, jer su očekivali zapaljive govore, a on je rekao ono što govori i u Briselu.

Kako kaže, predsednik se ponašao racionalno kada su Albanci blokirali prolaz ka enklavama, dok bi mnogi u njegovoj situaciji izgubili živce.

- On se nikada nije plašio za sebe. Razmišljao je uvek šta će se dešavati sa Srbima kada on ode sa KiM - naglasio je Dačić.

2024 © - Vesti online