Nedelja 09.09.2018.
10:47
Vestionline, Tanjug

Iza blokada puteva na KiM stoji vrh prištinske vlasti

Tanjug
Predsednik Srbije: Aleksandar Vučić

- To nisu samoinicijativno organizovane grupe. To je deo struktura OVK, i iza toga stoje predstavnici opština, vrh prištinske vlasti. U tome imaju podršku nekog iz međunarodne zajednice, nekog centra moći koji ne žele stabilizaciju regiona. Mislim da ima više sila koje ne žele stabilizačiju regiona - rekao je Radun za TV Pink.

Dodaje da su Amerikanci podržali mirovnu inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, te smatra da sa njihove strane Priština nije dobila zeleno svetlo za blokadu puteva, ali da neke druge sile podržavaju ekstremiste i daju signal da se ruši mirovni proces.

- Suština je da tu postoji ozbiljna podela o stavovima oko Kosova. Merkelova ima čvrst stav da nema podele Kosova. Makron menja stav, Amerikanci su spremni na opciju podele - podsetio je Radun.

Albanci, kako kaže, koriste taj vakum što su neke sile na starim pozicijama dok su neke za kompromis i opstruišu mirovnu inicijativu predsednika Vučića. 

Dešavanja na KiM, dodaje, demantuju da je u južnoj srpskoj pokrajini moguć zamrznuti konflikt. 

- To je moguće na Kipru, jer se jasno zna šta je čije. Ovde nemamo jasnu situaciju. Teško zadržati zamrznuti konflikt. Da bi postojao moramo imati ravnotežu snaga - zaključio je on.

2020 © - Vesti online